Különmegbízott utazott Kabulba az UNESCO képviseletében, hogy a tálib vezetéssel tárgyaljon az ország felbecsülhetetlen értékű szobrainak megóvásáról. Az ENSZ párizsi székhelyű kulturális szervezete állt a szoborrombolás elleni nemzetközi tiltakozás élére, de eddigi felhívásai süket fülekre találtak Kabulban.

Fotó: Muzammil Pasha

A világörökség részét
képező Buddha-szobor
Matszuura Koicsiro, a szervezet főigazgatója Pierre Lafrance-ot, Franciaország korábbi pakisztáni nagykövetét nevezte ki a misszióra. A diplomata pénteken előbb egykori állomáshelyére utazott, nem lehet tudni pontosan, hogy mikor érkezik az afgán fővárosba. A kabuli út után Matszuura mindenképpen tárgyal pakisztáni, szaúdi-arábiai, valamint Egyesült Arab Emírségek-beli illetékesekkel. Eddig csupán ez a három ország ismerte el a tálib kormányt.

Legutóbb az UNESCO arab képviselői adtak ki tiltakozó közleményt, amelyben felhívták a figyelmet arra, hogy a műemlékek pusztítása súlyos támadás az emberi méltóság lelki és erkölcsi dimenziója ellen, továbbá károkat okoz az Iszlám toleráns, más civilizációkat tisztelő imázsának.

Az AIP afgán hírügynökség szerint péntek estig még nem robbantották fel a bamijáni két óriás Buddha-szobrot. A tálibok hírszolgálata korábban arról számolt be, hogy a milíciák dinamittal vették körbe a szobrokat és felrobbantásuk még a nap folyamán várható volt.

(MTI)

Korábban:

(2001. március 2.)