Az orosz titkosszolgálat szervezte meg és támogatta a zámolyi romák akcióját - állítja a Magyar Nemzet. A napilap egy brit biztonságpolitikai kutatóintézet folyóiratában megjelent tanulmányra hivatkozik. Eszerint a zámolyi romákat arra bátorították: az EU-szervek előtt állítsák azt, hogy üldözik őket és megsértik emberi jogaikat. Demeter Ervin titokminiszter sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta az állítást. Azt azonban elismerte: a szlovákok már próbálkoztak hasonló akcióval.

Sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta Demeter Ervin polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter a Magyar Nemzet szombati számában megjelent információt, miszerint a zámolyi romákkal kapcsolatos események orosz titkosszolgálati operatív akciók eredményei.

Demeter Ervin azt azonban elismerte: korábban a szlovák titkosszolgálat már próbálkozott hasonlóval. Működnek a világon olyan titkosszolgálatok, amelyeknek ilyen feladata van. A polgári nemzetbiztonsági szolgálatoknak az a feladatuk, hogy az ország ellen irányuló esetleges leplezett titkosszolgálati törekvéseket felderítsék és elhárítsák. A tárca nélküli miniszter hozzátette: nem sajtóhírek alapján végzik tevékenységüket a szolgálatok - közölte Demeter.

A Magyar Nemzet írása szerint a brit biztonságpolitikai kutatóintézet folyóiratában, a Jane's Intelligence Digest február végi számában hírszerzői forrásokra hivatkozva közli, a zámolyi romákat arra bátorították: az EU-szervek előtt állítsák azt, hogy üldözik őket és megsértik emberi jogaikat. A cikk szerint ennek célja az, hogy Magyarország sokkal rosszabb fényben tűnjön fel az európai uniós csatlakozási tárgyalásokon.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

( 2001. március 2.)