Rakétavédelmi rendszerének és nukleáris programjának felújítását tervezi Észak-Korea. A fenyegetéssel azután álltak elő, hogy az USA leállította két észak-koreai atomreaktor építéséhez folyósított támogatás kifizetését.

Az észak-koreai külügyminisztérium szóvivője szombaton kijelentette, hogy országa kész nukleáris programjának és rakétakísérleteinek felújítására. A fenyegetéssel párhuzamosan a szóvivő megvádolta az Egyesült Államokat: "rémhíreket" terjeszt arról, hogy Észak-Korea fenyegeti.

Phenjan annak az óhajának adott hangot, hogy az új amerikai kormányzat tartsa be kötelezettségeit és nyújtson gazdasági támogatást, illetve hozzájárulást két könnyűvizes atomreaktor építéséhez, aminek fejében Észak-Korea 1994-ben elfogadta nukleáris programjának befagyasztását.

"Észak-Korea számára nehéz egyoldalúan és határidő nélkül betartani a rakétakísérleti moratóriumot" - mondta a szóvivő. Közölte: "Ha az Egyesült Államok párbeszédet akar, mi felvesszük a párbeszédet, de ha összeütközést akar, akkor összeütközéssel válaszolunk."

Phenjan már február 23-án is fenyegetőzött a rakétakísérletek felújításával. Megfigyelők szerint a heves észak-korai reagálást az az aggodalom magyarázza, hogy a Bush-kormányzat figyelmen kívül hagyja Észak-Koreát, mivel az NMD tervben előírt rakétaelhárítás szükségtelenné tenné számára a tárgyalást a phenjani vezetőkkel. Washington viszont éppen az esetleges észak-koreai fenyegetésre hivatkozva kíván rakétavédelmet kiépíteni.

(MTI)

Korábban:

( 2001. január 11.)