Kubai ellenzékiek egy csoportja felhívást tett közzé, amelyben azt követelik, hogy írjanak ki népszavazást a törvénykezés demokratizálásáról a karibi szigetországban.

Az AFP francia hírügynökséghez eljuttatott dokumentumot 116 ellenzéki írta alá. A felhívás szerzői emlékeztetnek arra, hogy a kubai alkotmány értelmében ha legalább 10 ezer választásra jogosult állampolgár támogatja a népszavazás kiírását, úgy a referendum megrendezése lehetővé válik.

Fotó: Rafael Peres

Fidel Castro, aki reformokról hallani sem akar
Elizardo Sánchez, az egyik legismertebb kubai ellenzéki csoportosulás, az elvileg betiltott, de megtűrt Nemzeti megbékélés és emberi jogok kubai bizottságának (CCDHRN) vezetője úgy vélte, hogy a felhívást még a tavasszal összegyűlik a törvény szerint szükséges és érvényes 10 ezer aláírás.

Az ellenzék már az elmúlt évben is megpróbálta hallatni hangját, de Castronak kapóra jött a hajótörött Elián Gonzales kiadatási ügye, amellyel a Kubaiak hazafias érzelmét fokozhatta fel oly mértékben, hogy a demokráciát követelő ellenzék hangja belefulladt az Egyesült Államokat szidalmazók kórusába.

(MTI)

Korábban:

(2000. augusztus 30.)