A francia külügyminisztérium nem kommentálja a zámolyi romák ügyében Strasbourgban született döntést. Francois Rivasseau szóvivő szerint a határozat nem politikai jelzés. Hasonló határozat más európai csatlakozásra váró ország ügyében is született.

Francois Rivasseau, a francia külügyminisztérium szóvivője szokásos pénteki sajtóértekezletén a leghatározottabban leszögezte, hogy a menekülti státus megadása néhány Strasbourgban tartózkodó zámolyi romának nem politikai természetű döntés. Franciaország tudja, hogy a magyar kormánynak szándékában áll folytatni a cigányprobléma megoldásáért tett erőfeszítéseit - mondotta Rivasseau.

A szóvivő szerint a francia menekültügyi hivatal (OFPRA) önálló intézmény, amely a genfi konvenció szellemében esetenként vizsgálja meg a kérelmezők egyedi folyamodványát, és minden esetről külön dönt. A francia külügyminisztérium nem kommentálja az OFPRA döntéseit. Hasonló határozat más, csatlakozásra esélyes ország esetében is született már, jegyezte meg a szóvivő, de nem nevezte meg az illető országot.

Rivasseau szerint francia részről nem vonják kétségbe, hogy Magyarország teljesíti a koppenhágai kritériumokat. "Megvan a képesség és a politikai szándék a (csatlakozási) folyamat folytatására" - mondta a szóvivő.

Előző nap került nyilvánosságra, hogy a Strasbourgban tartózkodó zámolyi romák közül 3 felnőtt és a hozzájuk tartozó öt gyermek megkapta a menekülti státust, amit otthoni üldöztetésükre hivatkozva kértek a francia hatóságoktól. A sajtóértekezlet eredeti napirendjén a kérdés nem szerepelt.

(MTI)