Veszélyes lehet a NATO-nak az a döntése, hogy visszaengedi a jugoszláv hadsereg egységeit a Szerbiát és Koszovót elválasztó demilitarizált övezetbe - véli egy brit napilap. Az albán gerillák szerint szerb egységek megjelenése még inkább súlyosbítani fogja az amúgy is feszült balkáni helyzetet.

A NATO Balkán-politikájának hitelességét és pártatlanságát teszi próbára a következő hetekben az észak-atlanti szövetség döntése, hogy beengedi a szerb biztonsági erőket a Szerbia és Koszovó határa mentén létrehozott ütközőzóna Macedónia menti részébe - állapította meg a Financial Times pénteki cikkében.

Szövetségi forrásokat idézve a brit lap úgy véli, hogy a NATO a döntés megvalósításával egy nagyon kényes mezsgyén halad. "Hitelességünk és pártatlanságunk a tét. Egyetlen hiba egy szerb katona részéről, amely egy helyi albán halálát okozza, és az egész térség felrobbanhat" - magyarázta egy NATO-diplomata a brit üzleti körök lapjának.

A Financial Times emlékeztet arra, hogy a NATO döntése értelmében első lépésben a szerb csapatokat az ütközőövezetnek a macedón határ közvetlen közelében lévő körzetébe engedik be. A térséget az elmúlt hetekben a Koszovó függetlenségéért harcoló albán szélsőségesek támaszpontul használták a szerbek elleni támadásaik indításához. Amennyiben azonban Szerbia bizonyítja a NATO-nak, hogy katonái képesek professzionálisan fellépni, megnyílhat az út az előtt, hogy a szerbek visszakapják az ellenőrzést az egész övezet felett.

Az idézett NATO-diplomata szerint ez az a kis térség, ahol a NATO és Szerbia hitelessége egybeesik. "Szerbia meg akarja mutatni, hogy képes ellenőrizni a helyzetet. De ha bármi rosszul sül el, Belgrád elveszti hitelességét, és a helyi albánok a NATO-t fogják hibáztatni, amiért nem védte meg őket". Belgrádnak be kell bizonyítania, hogy megváltozott a magatartása az albánokkal szemben. Hozzátette: semmi biztosíték nincs arra, hogy az albán szélsőségesek nem fogják provokálni az ütközőövezetbe érkező szerbeket.

A NATO illetékesei attól tartanak, hogy bármi történik, őket tartják majd felelősnek. Ha egy helyi albánt megölnek, történjék az bármilyen körülmények között, az albánok arra hivatkoznak majd, hogy a NATO elvesztette pártatlanságát azáltal, hogy visszaengedte a szerbeket a zónába. Ha a helyi albánok folytatják támadásaikat a szerbek ellen a Presevo völgyében, Belgrád fog nyomást gyakorolni azért, hogy visszanyerje az övezet ellenőrzését. Ezen kelepcék tudatában győzőtt az amerikai küldöttség álláspontja, miszerint először csak az övezet egy térségéből vonulnak ki a NATO-erők, miközben pontosan ellenőriznek minden szerb csapatmozgást - írta a brit üzleti körök lapja.

(MTI)

Korábban:

(2001.03.08.)