Bosznia az utóbbi időben a modern rabszolga-kereskedelem központjává vált. Ide kerülnek azok a lányok, akik Kelet-Európa legszegényebb régióiból indulnak útnak, mivel az emberkereskedők azt ígérik nekik, hogy Nyugatra viszik őket, és munkát szereznek nekik.

A fiatal nőket az emberkereskedők azzal csábítják, hogy munkát kaphatnak Nyugaton, de Boszniába érkezésükkor eladják és prostitúcióra kényszerítik őket. A rendőrség megpróbál fellépni az emberkereskedők ellen, de a legtöbbjük büntetlenül megússza.

Sok fiatal nő "cserél gazdát" a boszniai piacokon. Az Arizona az egyik legnagyobb illegális piac Európában. Fabódétól kezdve szőnyegeken keresztül a mosógépekig mindent lehet kapni a piacon.

Egy helyi női érdekvédő szervezet munkatársa, Mara Radovanovics elmondta: "Amikor a 'vevők' megérkeznek a piacra, megnézik a lányokat, és felszólítják őket, hogy vegyék le a ruhájukat. Ott állnak az úton ruhátlanul, miközben nézegetik őket. Úgy adják-veszik őket, mint a szarvasmarhákat."

Az Arizona piacról a nőket éjszakai bároknak és bordélyházaknak adják el Bosznia-szerte. A bordélyházak látogatói elsősorban a helyi és külföldi katonák. Douglas Coffman, az ENSZ boszniai alakulatának szóvivője elmondta, hogy az ott szolgáló katonák azt gondolják, hogy a lányok saját akaratukból dolgoznak a bordélyházakban.

Valójában pedig a legtöbb lány emberkereskedők áldozata. Legtöbbjüket valóságos rabszolgaként tartják, megverik, megerőszakolják, majd legvégül eladják prostituáltnak.

A helyi rendőrök alulfizetettek, az ENSZ helyi rendőri alkalmazottainak pedig erősen korlátozott a hatáskörük. A bordélyházak tulajdonosai pedig sokszor fülest kapnak, hogy razzia lesz náluk, így már az is többször előfordult, hogy mire a rendőrök megérkeztek az éjszakai bárhoz, a szórakozóhelyen már nem találtak senkit.

A BBC tudósítója egy alkalommal jelen volt egy sikeres rajtaütésnél. Több lány is arról beszélt neki, hogy Boszniába csalták őket, pedig ők nem akartak odamenni. Az egyik lány, aki Moldovából érkezett, elmondta, hogy az ott dolgozó nyolc lány közül még egy sem kapott soha fizetést.

A legtöbb lány Európa legszegényebb részeiből érkezik: Moldovából, Romániából és Ukrajnából. Amíg nincs hiány olyan fiatal lányokból, akik el akarnak menekülni otthonukból, és amíg nem tudnak szigorúan fellépni az emberkereskedelem ellen, folytatódni fog ez a modern rabszolga-kereskedem- írja a BBC.

Ajánló:

(angolul)