Jurij Lucenkótól, az Ukrajna Kucsma Nélkül nevű ellenzéki megmozdulás társszervezőjétől származó értesülés szerint a rendőrség pénteken letartóztatta az Ukrán Nemzetgyűlés-Ukrán Nemzeti Önvédelem (UNA-UNSZO) radikális nacionalista párt mintegy hetven tagját, és szétverte a szervezet központi irodáját.

Lucenko az Interfax-Ukraina hírügynökségnek elmondta, hogy a párt tagjai a pénteki kijevi tüntetés után indultak vissza gyalogosan a pártiroda felé, amikor a Cservenoarmijszka (Vörös Hadsereg) utcában, az Olimpiai stadion közelében körülvették őket a rendőrök, bántalmazták és elszállították őket. Előzetes adatok szerint az előállítottak között volt Andrij Skil, a párt vezetője is.

A szocialista politikus tájékoztatása szerint a rendfenntartó erők képviselői berontottak az UNA-UNSZO Dimitrov utcai központjába, "pogromot rendeztek", és mindenkit előállítottak, aki az irodában tartózkodott.

A rendőrség információ hiányára hivatkozva nem kívánta kommentálni a helyzetet. Az UNA-UNSZO telefonja nem válaszol - jelentette az Interfax-Ukraina.

A radikális szervezet aktivistái próbálták meg áttörni a rendőrkordont pénteken délelőtt a kijevi Sevcsenko-emlékműnél az állami vezetők koszorúzása közben, és ők támadtak rá délután az elnöki hivatalnál őrt álló különleges rendőri erőkre. A szervezet több tagját reggel már előállították, majd a nap folyamán elengedték őket.

Az Ukrajna Kucsma Nélkül megmozdulás, amelyhez az elsők között csatlakozott a radikális nacionalista párt, a tavaly ősszel meggyilkolt internetes újságíró, Georgij Gongadze "eltávolításában" gyanúba keveredett Leonyid Kucsma elnök lemondását követeli.

(MTI)

Korábban:

(2001. március 9.)