Huszonkilencre emelkedett a pénteki izraeli-palesztin összecsapások sebesültjeinek száma. Az újabb hírek szerint nem az izraeli védelmi miniszter volt egy palesztin orvlövész támadásának célpontja. A pénteki ciszjordániai összecsapások a leghevesebbek voltak azóta, hogy Ariel Saron miniszterelnökként hivatali esküt tett szerdán.

Az újabb jelentések szerint a 29 palesztin Rámalláh közelében sebesült meg. A korábbi híradások még arról szóltak, hogy Rámalláh környékén és más helyeken összesen tizenöt a palesztin sebesültek száma. Két palesztint a mellén érte az izraeli katonák lövedéke, állapotuk válságos.

Az izraeli hadsereg pénteken aknákkal lőtte az izraeli-libanoni-szíriai határ találkozásánál lévő és vitatott hovatartozású Sebaa-tanyákat. Az ENSZ békefenntartó erőinek egyik tisztje szerint legkevesebb tíz robbanást lehetett hallani a körzetből. A hírt izraeli részről nem erősítették meg.

Izraeli katonai források cáfolták, hogy Benjámin Ben Eliezer védelmi miniszter lett volna a célpontja egy délutáni gázai támadásnak. Egy palesztin orvlövész kezdett lövöldözni, de már az akkori jelentések sem voltak biztosak abban, hogy a lövéseket Ben Eliezernek szánta. Az újabb jelentés szerint egyértelmű, hogy egy másik izraeli állást vett tűz alá a palesztin fegyveres.

Izraelben riadókészültségbe helyezték a fegyveres erőket, hogy megakadályozzák az újabb öngyilkos merényleteket. A délutáni órákban tizenötezer palesztin tüntető követelte az öngyilkos akciók folytatását. Közben Nabil Saat palesztin együttműködési miniszter üdvözölte Ariel Saron izraeli kormányfő Jasszer Arafat palesztin elnökhöz intézett levelét. Megjegyezte azonban, hogy a palesztinok tőle, Sarontól várják az első lépést, az izraeli zárlat megszüntetését Gázában és Ciszjordániában.

(MTI)

Korábban:

(2001. március 9.)