Ariel Saron izraeli miniszterelnök levélben javasolt találkozót a palesztin vezetőnek, Jasszer Arafatnak. Korábban még csak a felkelés megfékezésének feltétele mellett akart Saron a palesztin vezetővel találkozni. Az esetleges csúcstalálkozóról még nem esett szó. Az izraeliek csak az erőszak befejezte után hajlandóak ismét a békéről tárgyalni.

Személyes kapcsolatfelvételt javasolt Ariel Saron izraeli kormányfő Jasszer Arafatnak küldött levelében. Az izraeli miniszterelnöki hivatal pénteki közleménye szerint Saron, aki Jasszer Arafatnak a beiktatása alkalmából küldött üdvözlő levelére válaszolt, reményét fejezte ki, hogy már a közeli jövőben találkozhatnak, hogy véget vessenek a szeptember óta tartó vérontásnak. Saron levelében szorgalmazta, hogy újítsák fel Izrael és a palesztinok közötti biztonsági és gazdasági együttműködést az igazságos béke érdekében.

Saron csütörtökön még úgy nyilatkozott, hogy akkor hajlandó Arafattal találkozni, ha a palesztin elnök előbb megfékezi a felkelést. Az izraeli kormányfő egyik szóvivője közölte, hogy Saron és Arafat esetleges találkozója nem jelent egyet a béketárgyalások felvételével, hanem azoknak az eszközöknek a feltárására irányul, amelyek révén helyre tudják állítani a nyugalmat.

A béketárgyalások újraindításának előfeltétele, hogy a palesztinok beszüntessék az erőszakot - mondta a szóvivő. A két fél közötti esetleges csúcstalálkozó időpontjáról nem esett szó. Az izraeli miniszterelnök mindeddig meglehetősen homályosan nyilatkozott békeelképzeléseiről is. Azokat a tervek szerint március 20-án, George W. Bush amerikai elnökkel való washingtoni találkozóján fejti ki.

(MTI)