A több mint egy hónapig tartó vizsgálat tisztázta a vádak alól Peter Mandelsont és Keith Vazt. A volt északír-ügyi minisztert, Mandelsont és az európai ügyek miniszterét, Vazt megvádolták, hogy személyes befolyásukat is latba vetették az indiai Hindudzsa testvérek brit állampolgársághoz juttatásában. A Hindudzsákkal szemben hazájukban korrupció gyanúja merült fel. Mandelson a botrány kitörésekor lemondott miniszteri posztjáról, és nevének tisztázása után sem tervezi, hogy visszatér a kormányba.

Peter Mandelsont és Keith Vazt tisztázta a vádak alól a Hindudzsa testvérek útlevélügyében megindított vizsgálat. Anthony Hammond, a vizsgálat vezetője úgy fogalmazott: "lehetséges", hogy Mandelson személyesen telefonált a belügyminiszter Mike O'Briennek, Szricsand Hindudzsa brit állampolgárság iránti kérelmének ügyében. A vizsgálat vezetője azonban őszintének tartja Mandelson abbéli hitét, hogy ilyen telefonhívást nem kezdeményezett. Az északír ügyek minisztere a botrány kitörésekor januárban lemondott posztjáról. Hammond megállapította, hogy az európai ügyek miniszterének, Keith Vaznak sem volt helyteleníthető motívum az indiai üzletemberekkel fennálló kapcsolatában - írja a BBC.


Mint arról az [origo] is beszámolt, Mandelsont és minisztertársát, Keith Vazt, azzal vádolták, hogy személyes befolyásukat is latba vetették a hazájukban korrupcióval gyanúsított indiai üzletemberek brit állampolgársághoz juttatásában.

A Hindudzsák először akkor kerültek kapcsolatba Mandelsonnal, amikor az a Millenium Dome fölötti felügyeletet gyakorló miniszter volt. A csőd közeli helyzetbe került Dome-ot az indiai üzletemberek 1 millió fontja húzta ki a bajból. Ők nem sokkal ezután állampolgársági kérelmükkel keresték fel Mandelsont, aki állítólag azt mondta nekik, hogy telefonált érdekükben O'Brien belügyminiszternek. A vizsgálat eredményét taglaló jelentés kimondja, hogy nem volt összefüggés a Dome és az állampolgársági kérelmek ügye között.

Amikor az ügy kibukott, Mandelson lemondott posztjáról, politikai pályafutásában nem először. Korábban már egyszer leköszönt egy másik - kereskedelmi államtitkári - tisztségéről, amikor kiderült, hogy jelentős összeget vett fel kölcsönbe az állami főszámvevőtől, Geoffrey Robinsontól, hogy megvehessen egy házat London Notting Hill városrészében.

Mandelson már régóta Tony Blair kormányfő egyik legközelebbi szövetségesének számít, sokak szerint végső soron neki köszönhető a Munkáspárt 1997-es nagy választási győzelme. A vizsgálat eredményének kihirdetése után a volt északír-ügyi miniszter elmondta: "Bizonyos okok miatt, amit nyilván önök is megértenek, nem kívánok visszatérni a kormányba." Mandelsont az ügy kirobbanása után a kormányból sokan komoly kritikákkal illették, többen látványosan elfordultak tőle.

Keith Vaz úgy keveredett bele a botrányba, hogy állítólag levelet írt a Hindudzsák útlevélügyében Tony Blair kormányfőnek és Mandelsonnak is 1997-ben.