A dél-szerbiai biztonsági övezetben pénteken elraboltak öt koszovói szerbet. A szerb miniszterelnök-helyettes személycseréket jelentett be a vitatott dél-szerbiai katonai és rendőri vezető posztokon.

A péntek reggeli emberrablásról gracsanicai szerb forrásokra hivatkozva számolt be a B-92 belgrádi rádióadó. A Szerb Népi Tanács, a koszovói szerbek szövetségének öt tagját hurcolták magukkal ismeretlen személyek Mucsibabe falu közelében, a Gnjilane-Presevo országúton.

Nebojsa Csovics szerb miniszterelnök-helyettes pénteken bejelentette, hogy menesztik a koszovói háború idején Dél-Szerbiában szolgált katonai és rendőri vezetőket, és helyükre egy teljesen új tábornoki kart ültetnek. Csovics közölte azt is, hogy közös parancsnokság alá helyezik a jugoszláv hadsereg és a szerb rendőrség Dél-Szerbiában működő egységeit.

Az antiterrorista egységek "professzionális" irányítás alá helyezésének célja a polgári személyek maximális védelme és az, hogy világosan meg lehessen különböztetni a civileket a szélsőséges fegyveres csoportok tagjaitól, legyen szó akár albánokról, akár szerbekről. A szerb politikus azt mondta, hogy szakítani akar azokkal a "rossz szokásokkal", amelyek a múltban súlyosan foltot ejtettek az akkor Szlobodan Milosevics parancsnoksága alatt álló jugoszláv erők hírnevén.

A miniszterelnök-helyettes szerint az albán szélsőségesek a korábbi évekéhez hasonló válaszlépéseket akarnak kiprovokálni, és ennek többé nem szabad megismétlődnie. Kijelentette, hogy a belgrádi hatóságok a lehető legnagyobb türelemmel és visszafogottsággal fognak cselekedni, "nem sétálnak bele a túlzott erő alkalmazásának csapdájába".

A NATO a közelmúltban követelte, hogy vonják ki Dél-Szerbiából azokat a szerb katonai egységeket, amelyek a koszovói háború alatt Koszovóban teljesítettek szolgálatot. Csovics, akit a szerb és a jugoszláv kormány a dél-szerbiai válság megoldásával bízott meg, néhány napja azzal vádolta a pristinai hadtest parancsnokát, Vladimir Lazarevics tábornokot, hogy akadályozza rendezési erőfeszítéseit.

(MTI)

Korábban:

(2001. március 9.)