A Brown and Williamson amerikai dohányvállalat csütörtökön 1,1 millió dollár kártérítést fizetett egy floridai férfinak, aki a dohányzás miatt tüdőrákban megbetegedett, és műtéttel el kellett távolítani a fél tüdejét. Floridában ez az első eset, hogy dohányzás miatti egészségkárosult ténylegesen hozzájutott a dohányvállalat által fizetett kártérítési összeghez.

A Brown and Williamson a harmadik legnagyobb amerikai cigarettagyártó. A pénzt a 70 éves Grady Carter kapta. Az illetékes Jacksonville-i bíróság már 1996-ban megítélt 750 ezer dollár kártérítést Carternek. A bíróság indoklásában az szerepelt, hogy a dohánygyártó nem hívta fel a figyelmet a dohányzás egészségkárosító hatásaira. Ez végül a cégnek- a floridai legfelsőbb bíróság döntése értelmében további 350 ezer dollárjába került, a kamatok felhalmozódása miatt.

Grady Carter 16 éves korában szívta el az első szál cigarettát. 1991-ban kellett abbahagynia a dohányzást, mivel diagnosztizálták nála a tüdőrákot. Az 1,1 millió dolláros csekk átvételekor elmondta: még manapság is kívánja a cigaretta ízét.

A dohánylobbi ellen küzdő amerikai jogászkörökben hatalmas fegyverténynek tartják, hogy sikerült rákényszeríteni a vállalatot a kártérítés kifizetésére. Az ügyet a fél tüdővel élő Carter első fokon előbb megnyerte, de aztán a fellebbviteli fokon elveszítette. Vitatott volt ugyanis annak a megítélése, hogy a nyolcvanas évek végén is megtévesztettnek lehetett-e még minősíteni a dohányos embert a dohányzás hatásait illetően azért, mert a cigarettás dobozra akkor még nem azt írták feketén-fehéren, hogy a dohányzás rákot okozhat, hanem csak azt, hogy káros az egészségre. Végül a legfelsőbb floridai bírói testület döntött végérvényesen Carter javára- írja a BBC.