Nagy felháborodást váltott ki, hogy egy vizsgálat kiderítette: több tízezer illegálisan megőrzött, az emberi szervezetből eltávolított szervet és testrészt, illetve szövetet tárolnak különböző kórházakban vagy egyetemeken Ausztráliában. Az új-dél-walesi egészségügyi miniszter szerint meg kell változtatni ezt az elfogadhatatlan gyakorlatot.

Ausztráliában egészségügyi szakértők megállapították, hogy több ezer szervet és testrészt tartottak meg a kórházak és az egészségügyi intézmények a betegek vagy azok rokonainak beleegyezése nélkül, miután eltávolították azokat az emberi szervezetből.

Az Új-Dél- Wales államban végrehajtott ellenőrzés során 8000 mintadarabot találtak múzeumokban, kórházakban, egyetemeken. A jelentés egyértelműsíti, hogy ez fajta gyakorlat nem illegális.

Az új-dél-walesi egészségügyi miniszter, Craig Knowles azt mondta, hogy egy törvénykiegészítéssel elkerülhető lenne az engedély nélküli szervmegőrzés.

Valószínűsíthető, hogy ezeket a szerveket a betegek vagy azok hozzátartózóinak tudta és engedélye nélkül tartották meg az intézmények - mondta a miniszter.

Ezt a fajta gyakorlatot egyszer és mindenkorra meg kell szüntetni - tette hozzá az ausztrál politikus.

A vizsgálatot az állam kormányzata rendelte el, azt a tavalyi közfelháborodást követően, amikor kiderült, hogy brit kórházakban is raktároztak el ilyen szerveket.

A jelentés 25 000 darab testrész, illetve szerv Új-Dél-Walesben való megőrzéséről ír. Ezek kétharmada felajánlásokból vagy rutinműtétekből, míg a fennmaradó egyharmad a halál utáni vizsgálatokból származik.

A gyűjtemény legalább 4000 darabja gyermekektől származik, és közel 1000 szívet tartalmaz.

Knowles miniszter szerint az ellenőrzés sokkal szélesebb körű szervraktározást tárt fel, mint azt korábban feltételezték. Ezek szerint ez a fajta gyakorlat az 1800-as évek végéig vezethető vissza, a szövetminták nagy része 1980 előtti.

Az új-dél-walesi egészségügyi miniszter szerint, habár a testrészek és szervek egyikét sem illegálisan tárolták, az ausztrálok többsége számára mégis elfogadhatatlan, hogy mindezt az érintettek hozzájárulása nélkül tegyék. Knowles hozzátette: elemi tisztelet illeti elhunyt szeretteink iránti fájdalmunkat.

Angliában és Walesben a hivatalos vizsgálat több mint 100 000 szerv és testrész tárolását mutatta ki, melyeket illegálisan tartottak meg.

Az Alder Hey-jelentés ennek a gyakorlatnak az átfogó vizsgálatot javasolta, és egy egyedi beleegyező formula kialakítása mellett foglalt állást.

Ajánló:

(A BBC cikke angolul)