Elutasította a tálib vezetés Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak a szoborrombolás leállítására vonatkozó kérését. A megsemmisítési munkák már meg is kezdődtek.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár személyes jelenléte sem tudta megmásítani a tálibok eredeti szándékát: a Buddha szobrokat a nemzetközi tiltakozás ellenére lerombolják. Az Afganisztán túlnyomó részét uraló tálibok külügyminisztere, Vakil Ahmad Muttavakil vasárnap Iszlámábádban ugyanis közölte, hogy elutasította Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak a szoborrombolás leállítására irányuló kérését.

Muttavakil a pakisztáni fővárosban találkozott Annannal, és saját beszámolója szerint közölte vele: az iszlám előtti szobrok elpusztítása "teljes mértékben belső vallási ügy", és a rombolási rendelet visszavonására vonatkozó kérést "semmilyen vallási indokkal" nem támasztották alá. "A megsemmisítési munkák megkezdődtek", és a bamijáni sziklafalba több mint 1500 éve vésett két óriás Buddhából hamarosan "nem sok maradt".

Nemzetközi segélymunkások megerősítették, hogy a két Buddha-szobrot teljesen lerombolták. A tálibok azt mondják, hogy a szobrok az iszlám hit által tiltott bálványok.

(MTI)

Korábban:

( 2001. március 10.)