Vasárnap este véget ért Franciaországban a helyhatósági választások első fordulója. A választópolgárok 67-69 százaléka vett részt a voksolásban. Párizsban Bertrand Delanoe szocialista polgármester-jelölt listája vezet, tíz százalékkal előzi meg a jobboldalt. Az ország többi részén rendkívül szoros eredménnyel zárult az első forduló: nincs egy százaléknyi különbség sem a jobb- és a baloldal között. A mostani választások a jövő évi elnökválasztás kimenetelét is befolyásolhatják.

A vasárnap este közzétett első becsült eredmények szerint a fővárosban Bertrand Delanoe szocialista polgármester-jelölt listája vezet 33-36 százalékkal, Philippe Séguin, a chiracista RPR hivatalos jelöltje 24,4-27,5 százalékot ért el, az RPR által ejtett, leköszönő főpolgármester, Jean Tiberi listája a várakozásoknál jobban szerepelt, 12-15 százalékot kapott. Yves Contassot, a baloldali kormánykoalícióban részt vevő zöldek kandidátusa 12-14 százalékos eredményével jó pozíciókból indul a második forduló előtti egyezkedésekbe.

Országos méretekben a jobb- és baloldali szavazótábor stabilitásáról tanúskodnak az eredmények. A baloldal 45,6 százalékot, a jobboldal 45,2 százalékot ért el.

Az első részeredmények alapján elemzők azt emelték ki, hogy a jobboldal a vártnál nagyobb ellenállást tanúsított, a baloldal jól szerepelt, de előretörése nem volt annyira átütő, mint azt az előrejelzések jósolták. A szélsőjobboldal viszont országosan is látványosan visszaszorult, eredménye alig éri el az 1995-ös szint felét, szavazótáborának elpártolt része a mérsékelt parlamenti jobboldal táborát erősítette ezen az országos erőpróbán.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

( 2001. március 11.)