Kéthetes békés felvonulásuk végéhez érkeztek a mexikói bennszülöttek jogaiért küzdő zapatista lázadók. Több mint 100 ezer ember köszöntötte menetüket Mexikóvárosban. Az elnök és a társadalom nagy része támogatja a felkelőket, de a kongresszus megosztott irányukban. Egyesek szerint a zapatisták céljainak elismerése politikai bizonytalanságot szülhet az országban.

A zapatista gerillák dicsőségesen bevonultak Mexikóvárosba, több mint 100 ezer ember éljenzése közepette - írja a BBC. A tömeg a főváros utcáin virágszirmokat és konfettit szórt a gerillák menetére, és a vezér, Marcos nevét kántálta. Marcos költői fordulatokkal tűzdelt beszédében felszólította a mexikói kormányt, hogy ismerje el az ország bennszülött lakosságának jogait. "Eljött az indiánok órája (…) Úgy jöttünk ide mint lázadók, akik azt kiáltják: szabadság, egyenlőség, igazság" - mondta Marcos.

A felkelők követelik a kormánytól, hogy vonja vissza csapatait Chiapas államból, engedje el a zapatisták bebörtönzött tagjait, és hogy az alkotmányban biztosítsák a bennszülött lakosság jogait.

Vincente Fox mexikói elnök üdvözölte a felkelőket, és közölte, hogy megérkezésük a kezdete a békéhez vezető párbeszédnek. Fox, aki szombaton volt száz napja, hogy hatalomra került, már beterjesztett egy a bennszülöttek jogairól szóló törvényjavaslatot, szabadon engedett több tucat rabot, és megszüntetett számos katonai bázist.

A felkelők szerint azonban ezek csak látszatintézkedések a közvélemény megnyugtatására. Fox elnök felajánlott Marcosnak egy személyes találkozót is elnöki palotájában, ám a lázadók még nem reagáltak a meghívásra. Megfigyelők szerint azért akadtak meg az előzetes tárgyalások a felkelőkkel, mert a kormány úgy véli, a zapatisták igényeinek elismerése politikai bizonytalansághoz vezethet Mexikóban.

A zapatista lázadás hét éve vette kezdetét, Mexikó déli államában, Chiapasban. A Marcos vezette lázadó csoportosulás gyökereit Pancho Villa és Emiliano Zapata 1914-es felkelő vezérek eszméiből eredezteti. Marcos közölte, addig marad a fővárosban, amíg el nem ismerik az alkotmányban a bennszülött lakosság jogait. A felkelők mostani felvonulása február 24-én kezdődött, két hét alatt 12 mexikói tagállamban jártak.

Ajánló:

(spanyolul)