Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjének legújabb ötlete, hogy egybegyűjti az európai jobboldali pártokat, hogy együtt induljanak 2004-es európai parlamenti választásokon. Sajtóinformációk szerint a leendő egyesült jobboldali pártot a német konzervatívok finanszíroznák.

Jörg Haider, aki legutóbb újra antiszemitának minősülő megjegyzéseivel tűnt ki, össze akarja gyűjteni Európa jobboldali pártjait, hogy együtt induljanak a 2004-ben esedékes európai választásokon, s úgy látja, ha létrejön ilyen tömörülés, neki ott bizonyosan helye lesz.

A jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) erős emberének terveiről a News című osztrák politikai hetilap csütörtöki száma írt. A lap értesülése szerint a gyűjtőmozgalom finanszírozása előrehaladott állapotban van: a Német Konzervatívok - azok az idős urak, akiknek a CDU már régen túl baloldali - jelentős összeget vállalnának, s egy Bismarck-unokát, valamint Konrad Adenauer egykori kancellár egyik rokonát állítanák Haider mellé a "német piacra".

A News-nak nyilatkozva Haider kifejtette tervéről: nem jobb- és baloldalról van szó, hanem a mai Európai Unió Európájával szembeállítandó változatról; azaz a Haider-terv visszatér az
európai egyesülés kezdeteihez és olyan demokratikus intézményrendszert teremt, ahol a polgárok nem közvetve választanak, hanem közvetlenül beleszólhatnak a dolgok alakításába. Arra a kérdésre, hogy az EU mely testületét szándékozik elsőként meghódítani az új mozgalom, Haider úgy vélekedett: először az Európai Parlamentbe szóló 2004-es választásokon kell jelzés értékű eredményt elérni. Mint mondta, ideje változtatni a többségi
viszonyokon Strasbourgban, s ha ez sikerül, annak nemzeti szinten is következménye lesz: aki szembehelyezkedik Európában a lakosság széles rétegei által kinyilvánított akarattal, annak a saját országában sem lesz kormányzati jövője - mondta.

A mozgalomban azok vesznek majd részt, akik támogatni tudnak egy olyan programot, amely demokratikusan megalapozott, politikai- ideológiai tekintetben pedig nem ad támadási felületetet különféle egyoldalúságokkal. "A baloldal ettől tart a legjobban, mert bürokratikus hatalmat szervezett magának, amellyel most Európában a polgárokat függőségbe akarja kényszeríteni" - mondta Haider, s kijelentette: amennyiben létrejön a jobboldali pártok európai platformja, neki bizonyosan lesz ott helye, mert "Európában a demokratikus tavasz langyos szele fúj".

(MTI)

Ajánló:

(angolul, németül)