Csütörtökön délután egy Isztambulból felszálló orosz Tu-154-es repülőgépet kerített hatalmába két csecsen terrorista. A géprablók a szaud-arábiai Medinába szálltak le, a gépen tartózkodó 160 utassal és a 12 főnyi személyezettel. Egyes hírek szerint az egyik pilótának sikerült bezárkóznia a pilótafülkébe, míg más értesülések szerint a pilóta dulakodás közben a életveszélyesen megsebesült. A legutóbbi jelentések szerint a fegyveresek megkezdték a túszok szabadon engedését.

Ellentmondásos hírek követték egymást csütörtökön este a szaúd-arábiai Medinába térített orosz gép sorsáról, a géprablók kilétéről és követeléseikről.

Az SPA szaúdi hírügynökség szerint megkezdődtek a tárgyalások a légikalózok és a helyi hatóságok között. A medinai repülőtér igazgatója szerint azonban Nyikolaj Vinogradov parancsnok bezárkózott a pilótafülkébe, ellenőrzése alatt tartja a gépen található összes kommunikációs eszközt, így kívülről lehetetlen érintkezni a terroristákkal. Éppen ezért a repülőtéri illetékesek megpróbálnak rádiókat bejuttatni a gép fedélzetére.

Igor Ivanov orosz külügyminiszter a légikalózok letartóztatását és kiadását követelte Szaud el-Feiszal szaúdi külügyminisztertől - jelentette az ITAR-TASZSZ.

A különböző orosz tv-állomások egymásnak ellentmondó híreket közöltek az esti órákban az akcióról. Az RTR szerint három csecsen tartja fogságában a gépet, és Afganisztánba akarnak menni. Ugyanezen a csatornán nyilatkozott a Vnukovo Airlines vezetője, aki szerint a túszszedők a Csecsenföld elleni háború befejezését követelik. Tudomása szerint a gép személyzetének egyik férfitagja megsérült. Az ORT-n ellenben a Kreml egyik illetékese úgy nyilatkozott, hogy a géprablók mindeddig semmilyen követeléssel sem álltak elő.

A Tbiliszi központú Chechen-Press hírszolgálati iroda, amely magát Aszlan Maszhadov csecsen szakadár vezér képviselőjének nevezte, tagadta, hogy a csecsen vezetőknek bármi közük lenne a géprabláshoz. "A túszszedés és a zsarolás nem a mi harci módszerünk" - áll a hírügynökségi nyilatkozatban, és úgy vélik: az akció "magányos kezdeményezés", vagy pedig egy, Oroszország által kitervelt csecsen-ellenes propaganda-lépés.

A Reuters szerint a túszejtők megkezdték a nők és gyermekek szabadon engedését. Eddig mintegy 20 ember hagyhatta el a repülőgépet.

(MTI)

Korábban:

(2001.03.15.)