Az amerikai hírszerzés szerint Oroszországot nagy felelősség terheli tömegpusztító és korszerű fegyverzet elterjedéséért a világon. Az Egyesült Államok legutóbb szerdán jelezte Oroszországnak, hogy a különböző fegyverszállítások - konkrétan a nemzetközi terrorizmus támogatásával vádolt Irán esetében - komoly változásokat hozhatnak a két nagyhatalom viszonyában.

Moszkva csütörtökön "nyíltan oroszellenesnek" minősítette azt a CIA-jelentést, amelyben az amerikai Központi Hírszerző Hivatal a tömegpusztító fegyverek és hordozóeszközeik, valamint a korszerű hagyományos fegyverzet elterjedésének kérdéseivel foglalkozik.

Az orosz külügyminisztérium csütörtöki, rendkívül éles hangú nyilatkozatában azt hangoztatta: "meglepetéssel" észlelték, hogy a dokumentum nem is burkoltan oroszellenes, s a CIA-jelentésben megfogalmazott "alaptalan vádaskodás" csaknem fő bűnbaknak kiáltja ki Oroszországot az ilyen fegyverek elterjedéséért a világon. "Teljesen egyértelmű a törekvés egy új ellenségkép kialakítására, Oroszország és más országok gazdasági és haditechnikai együttműködésének befeketítésére" - szögezte le az orosz állásfoglalás, amely szerint a jelentés nyilvánosságra hozatala egyértelműen olyan politikai célokat szolgál, amelyeknek semmi köze a konstruktív orosz-amerikai párbeszéd kialakításához a nemzetközi biztonság és a hadászati stabilitás, valamint a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozása kérdéseiben.

Figyelemre méltó, hogy az iráni államfő csütörtökön fejezi be négynapos oroszországi látogatását, amelynek során az atomipari és haditechnikai együttműködésről is tárgyalt az orosz vezetőkkel, közöttük Vlagyimir Putyin elnökkel.

Colin Powell amerikai külügyminiszter szerdán figyelmeztette Oroszországot, hogy az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolata sínyli meg, ha katonailag együttműködik Iránnal, vagy más, nehezen kifürkészhető szándékú állammal, például fegyvert ad el nekik.

Powell a washingtoni szenátus költségvetési bizottsága előtti meghallgatásán azt mondta: sajnálatos, hogy Moszkva folytatni akarja nukleáris együttműködését Teheránnal. Szerinte aggasztó, hogy Irán képessé válhat olyan fegyverek kifejlesztésére, amelyekre Washington
szerint nincs szüksége. Ha az Egyesült Államoknak ezzel kapcsolatban támad nézeteltérése Oroszországgal, akkor azt őszintén közölni kell Moszkvával - jelentette ki.

(MTI)

Korábban:

(2001.03.14.)