Macedóniában mozgósítást rendeltek el, megkezdték a tartalékosok behívását az ország északnyugati részén dúló harcok miatt, amelyeket a macedón biztonsági erők vívnak albán nacionalista fegyveresek ellen. Eközben a macedón csaptok vasárnap egész nap gépfegyvertűzzel és aknavetőgránátokkal árasztották el a Tetovo körüli hegyoldalakat és a dombok lankáit, ahol lövészárkokat és fedezékeket építettek ki maguknak az albán támadók. A macedón erőknek egyelőre nem sikerült előbbre nyomulniuk.

A mozgósítás bejelentése előtt vasárnap mintegy tízezren tüntettek az ország fővárosában, Szkopjéban a kormány lemondását követelve. A tüntetők azt is szorgalmazták, hogy az ország egész területén vezessék be a rendkívüli állapotot, és rendeljenek el kijárási tilalmat az albán szélsőségesek által szorongatott Tetovóban. A tüntetők - jobbára Tetovóból elmenekült szlávok - fegyvert követeltek, hogy "megvédhessék magukat" az albán fegyveresek ellen.

A macedón belügyi csapatok vasárnap egész nap gépfegyvertűzzel és aknavetőgránátokkal árasztották el a Tetovo körüli hegyoldalakat és a dombok lankáit, ahol lövészárkokat és fedezékeket építettek ki maguknak az albán támadók. A macedón erőknek egyelőre nem sikerült előbbre nyomulniuk, de a belügyminisztérium az eddigieknél jelentősebb erejű támadást helyezett kilátásba. Közben a macedón védelmi minisztérium beismerte, hogy már katonai alakulatok is részt vesznek a harcokban. (A hadsereg elvileg csak egyértelműen külső támadás esetén lenne bevethető az ország határainak védelmére.)

Az albán nacionalista fegyveresek vasárnap ismerték el először, hogy veszteségeik voltak a macedón biztonsági erőkkel vívott, Tetovo környéki harcokban. Sokoli fedőnevű parancsnokuk közölte, hogy egy albán fegyveres meghalt, hét pedig megsebesült a szerda óta tartó, Tetovo melletti összecsapásokban.

A NATO vezette koszovói békefenntartó erők (KFOR) főparancsnoka, Carlo Cabigiosu altábornagy figyelmeztette az albán szélsőségeseket: a KFOR keményen visszavág, ha támadást mernek intézni a nemzetközi erők macedóniai logisztikai bázisai ellen. (A figyelmeztetés előzménye: lövéseket adtak le a KFOR német egységeinek tetovói támaszpontjára.)

Cabigiosu azt is közölte, hogy a KFOR a szkopjei kormánnyal szoros együttműködésben intézkedéseket hoz a koszovói-macedón határ teljes lezárására. (A macedónok szerint az albán nacionalista fegyveresek Koszovóból kiindulva támadtak macedón területek ellen, és most is a Szerbiától ideiglenesen elszakított tartományban van a "hátországuk", ott vannak utánpótlási bázisaik.)

Joschka Fischer német külügyminiszter támogatást ígért az albán nacionalisták fegyveres támadásától szorongatott macedón kormánynak. "Macedónia számíthat Németország támogatására a fegyveres erőszakot alkalmazó szélsőségesek elleni harcában" - mondta Fischer.

Igor Ivanov orosz külügyminiszter vasárnap a Balkánra indult, hogy közelről tájékozódjék Macedónia válságos helyzetéről és a koszovói állapotokról. Indulása előtt adott moszkvai nyilatkozatában kijelentette, hogy tovább folyik a nem albán népesség kiszorítása Koszovóból, s Koszovó válsága csapott át Macedóniára is. Ivanov szerint az albán szélsőségesek "nagyszabású regionális válságot akarnak kiprovokálni, hogy megvalósíthassák nacionalista céljaikat".

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

( 2001. március 17.)