A semleges Svédország reagált elsőként a NATO-nak arra a megállapítására, hogy erősíteni kell a Koszovóban állomásozó KFOR-kontingenst, és csütörtökön bejelentette, hogy újabb alakulatot küld a nemzetközi békefenntartó erőbe.

Björn von Sydow
svéd védelmi miniszter
Björn von Sydow svéd védelmi miniszter közlése szerint országa egy gyors reagálású alakulatot vezényel a tartományba, egyúttal nagyobb mozgásszabadságot ad a svéd KFOR-alakulat parancsnokának.

A svéd békefenntartók mostantól részt vehetnek a Szerbia és Koszovó közötti biztonsági övezetben dolgozó EU-megfigyelők védelmének biztosításában. Svédország egy 190 fős gépesített lövész századdal erősíti meg a KFOR-ban részt vevő kontingensét, egy 800 fős zászlóalját.

A stockholmi bejelentés szerint az alakulat május és október között lesz szolgálatban, s olyan készültségi állapotban van, hogy a vezényléséről hozott döntés meghozatalától számított egy hónap múlva bevethető.

A svéd kormány egyidejűleg úgy döntött, hogy olyan békefenntartó műveletekre is kiterjeszti a KFOR-ban részt vevő alakulatainak mandátumát, amelyeket a békefenntartók Koszovón kívül hajtanának végre. Ennek azonban az a feltétele, hogy az esetleges akciók összhangban legyenek a KFOR eredeti, az ENSZ BT 1244. számú határozata szerinti megbízatásával, és hogy azokat az érintett felek egyetértésével hajtsák végre.

(MTI)

Ajánló: