Heves összecsapások kezdődtek vasárnap kora reggel a macedóniai Tetovo környékén a kormányerők és az albán fegyveresek között, a város körüli hegyekből heves aknavetőtűz hangja hallatszott. A harci cselekmények fokozódása, a napok óta legerőteljesebb robbanások arra utalnak, hogy megkezdődött a kormánycsapatok napok óta ígért offenzívája.

A hírek szerint mintegy 250 gyalogos aknavetőkkel felszerelve, tízegynéhány páncélos támogatásával indított támadást. T-55-ös harckocsik vonultak be (a 80 százalékban albánok lakta) Tetovo kihalt utcáira, majd a közeli albán falu, Gajre felé fordultak. Könnyűfegyverek lövései is hallatszottak Tetovo környékén, de egyelőre nem tudni, hogy a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) válaszáról van-e szó.

Fotó: Goran Tomasevics

A macedón hadsereg egyik állása
Lángok és füstfelhők emelkedtek azokban a körzetekben, ahol a lázadók különösen aktívak voltak az utóbbi napok folyamán. A macedón hadsereg megerősítette, hogy "erőteljes hadművelet indult a Sar-hegység megtisztítására a terroristáktól", és - mint Blagoje Markovszki katonai szóvivő elmondta - bevetnek "minden rendelkezésre álló eszközt".

A macedón védelmi minisztérium szóvivője úgy fogalmazott, hogy a most folyó hadművelet "az, amelyet a kormány a terroristákhoz intézett ultimátum keretében bejelentett, hogy kiűzze Macedóniából a terroristákat az ország területi épségének helyreállítása érdekében".

Több száz jugoszláv katona és rendőr vonult be vasárnap reggel - NATO-jóváhagyással - a Koszovó körüli ütközőövezet két újabb szektorába. Egy magát megnevezni nem akaró jugoszláv katonai forrás szerint előzőleg, szombat éjjel felderítő egységek hatoltak be az ütközőövezetbe, és nem tapasztaltak erőszakos cselekményeket. "Úgy véljük, előrehaladásunk gyors lesz, mert az övezetben csaknem minden falu túlnyomórészt szerb" - mondta Ljubisa Ivics katonai szóvivő.

A jugoszláv tábornokok azt ígérték a NATO-nak, hogy óvatosan mozognak az ütközőzónában, elkerülik a főként albán lakosságú falvakat és városokat.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2001. március 24.)