Heves tűzharc hangjai hallatszanak, láng- és füstcsóvák láthatók Tetovo környékén: a macedón hadsereg folytatja kora reggel kezdett offenzíváját, hogy a várost övező dombvidékről kiűzze az albán felkelőket. Az összecsapás kimenetele egyelőre kérdéses: a jól felszerelt albán harcosokkal szemben a macedón hadsereg szomszédos országoktól kért kölcsön helikoptereket a gerillák ellen.

Fotó: Balogh László

T-55 - ös állásban
Mintegy 250 kormánykatona tízegynéhány páncélozott szállítójárművel és két T-55-ös harckocsival vasárnap késő délelőtt bevonult a dombok első falujába, a Tetovótól néhány kilométerre fekvő Gajréba, amelyet a macedóniai albán Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) korábban elfoglalt. A bejutás igen nehéz volt az UCK lázadóinak golyózápora közepette. Egy géppuskával felszerelt páncélozott harcjárműnek, amely valószínűleg találatokat kapott, vissza kellett fordulnia, csakúgy, mint egy rendőrautónak, amelynek ablakait golyók lyuggatták szét.

Előzőleg más hadoszlopok is elindultak Tetovóból, hogy a hegyi falvak felé tartók segítségére siessenek, de a város határától mindössze néhány száz méterre tűzharcba keveredtek UCK-harcosokkal. A hadsereg egységei már kora reggel állásokat foglaltak el a falvakhoz vezető út mentén húzódó tetovói temető mellett és a temetővel szomszédos szállodában. A harcok a városhoz olyan közel zajlottak, hogy több lakóház találatot kapott és kigyulladt.

Fotó: Balogh László

Feltételezett albán állások
a Tetovó környéki hegyekben
A dombvidéket védő albánokkal kirobbant tűzharc következtében egy rendőrt és négy civilt lőtt sebekkel vittek be a tetovói kórházba - közölte a kórház igazgatója, hozzátéve, hogy mind az öten albán nemzetiségűek.

Várható, hogy a következő napokban a Szkopjéba beszivárgott albán gerillák ott is diverzáns akciókba kezdenek, a Tetovóihoz hasonló helyzetet teremtenek.

A Macedóniával szomszédos, túlnyomórészt albánok lakta Koszovó tartomány három fő albán pártjának vezetői vasárnap úgy vélekedtek, hogy a macedón hadseregnek az albán felkelők elleni offenzívája "igen súlyos" dolog, és "szörnyű konfliktushoz" vezet.

A három párt vezetői pénteken nemzetközi nyomásra aláírtak egy nyilatkozatot, amelyben felszólítják a macedóniai albán lázadókat arra, hogy "haladéktalanul tegyék le a fegyvert", Szkopjét pedig arra, hogy "tanúsítson önmérsékletet".

Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja a Die Welt című német lap hétfői számában megjelenő interjújában mindazonáltal túlzásnak nevezte a macedóniai válság összehasonlítását a korábbi balkáni konfliktusokkal.

(MTI)

Ajánló: