A legfőbb szaúdi vallási bizottság a hét végén betiltatta a Pokémon-sorozatból készült videojátékok és játékkártyák forgalmazását, mert megfertőzik a gyerekek gondolatatit, támogatják a cionizmus ügyét és az iszlám vallás szerint tiltott szerencsejátékra buzdítanak.

A hét végén kiadott legfőbb vallási ítélet, a fatva szerint a Pokémonokon többek között Izrael nemzeti jelképe, a Dávid-csillag látható, amely a nemzetközi cionizmus jele is. Mindemellett a keresztények keresztje, a szabadkőműveseket szimbolizáló háromszög és japán sintoizmus jól ismert szimbólumai is feltűnnek a videojátékokon és kártyákon.

A videojátékokat forgalmazó Nintendo cég szóvivője hétfőn Tokióban tagadta, hogy vallási jelképekkel akarták volna megzavarni a gyerekek gondolatvilágát. A jelek az egyes Pokémon-figurák hatalmát szimbolizálják.

A Pokémonok három éve indultak hódító útjukra Japánban videojáték formájában. Hamarosan képregény, rajzfilm és könyv, valamint csereberélhető kártyák hoztak több milliárdos bevételt a világ minden tájáról a gyártóknak.

A fatva szerint a szaúdi diákok, azon túl, hogy elméjük megfertőződik, minden pénzüket a kártyákra költik, hogy miután összegyűjtötték a teljes sorozatot ('Szerezd meg mind!' felirattal kerülnek forgalomba a kártyák), egymással versengve minél nagyobb nyereményre tegyenek szert.

Több országban támadták már meg a hatóságok az élénk színű fantázia-figurákat. Japánban, a megjelenés évében több száz gyerek lett rosszul a rajzfilm egyik epizódjának lüktető, villódzó képsorai láttán. Törökországban közfelháborodást okozott, hogy két gyerek, utánozván a különleges képességekkel rendelkező rajzfilmhősöket, leugrott otthonuk erkélyéről - de szerencsére túlélték a balesetet. Az iszlám mellett a keresztény egyház is kifogásolta a sorozatot. Mexikóban démoninak nevezték a rajzfilmet, Szlovákiában pedig különböző szervezetek léptek fel elenne.

Magyarországon az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) néhány hete levette a napirendről a Pokémon-sorozat káros hatásainak kivizsgálását, mely akár a vetítés hazai korlátozását, esetleg betiltását is jelenthette volna. Korábban a szintén az RTL Klubon vetített, látványvilágában hasonló Dragon Ball rajzfilmsorozat vetítését egészségkárosító panaszok miatt az ORTT a késői órákra korlátozta. Nem sokkal ezután a csatorna levette műsoráról a sorozatott.

Ajánló: