Úgy tűnik, a brit kormány változtat a száj- és körömfájásjárvány elleni eddigi politikáján. Tony Blair miniszterelnök közölte, hogy fontolgatják a védőoltás bevezetését. Ettől eddig azért ódzkodtak a hatóságok, mivel így a szigetország hivatalosan is elveszíti járványmentes státusát. Ez komoly visszaesést jelent majd a járvány utáni brit húsexportban.

Tony Blair brit miniszterelnök utalt arra, hogy a kormány megváltoztathatná politikáját, és megkezdhetné az állatok száj- és körömfájásjárvány elleni beoltását. A kormányfő a BBC Radio4-nek adott interjújában elmondta, hogy jelentős változás történt a kormány álláspontjában az oltóanyag bevetésével kapcsolatosan.

A kormány eddig a betegség által veszélyeztetett állatok lemészárlását és megsemmisítését részesítette előnyben. A betegség elleni oltóanyagot azért nem vetették be, mert alkalmazásával hivatalosan is megszűnne Nagy-Britannia betegségmentes státusa, ezzel jelentős exportpiacokat vesztene a szigetország. Az állatok beoltását szorgalmazók szerint az oltással be lehetne "keríteni" a betegség gócpontjait.

Nick Brown mezőgazdasági miniszter kedden valószínűleg újonnan bevezetésre kerülő intézkedéseket fog bejelenteni - írja a BBC. Az új rendelkezések megtiltanák a moslék használatát, valamint korlátozásokat vezetnének be a birkák szállítására is.

Többen úgy vélik, hogy a betegség kórokozója Ázsiából illegálisan behozott hússal került a szigetországba. A tisztázatlan eredetű fertőzött hús nagy valószínűséggel moslékként került sertések elé, és innen terjedt tovább a járvány.

A hadsereg megkezdte egy tömegsír kialakítását Cumbriában, hogy legyen hová elhelyezni a megsemmisítésre váró nagy mennyiségű állati tetemet. Kedden kezdenek hozzá újabb 40 ezer állat leöléséhez Angleseyben, hogy megakadályozzák a betegség továbbterjedését. Eddig összesen több mint 600 ezer állat lemészárlásáról döntöttek, ebből közel 400 ezret már leöltek, és 300 ezer tetemet megsemmisítettek. A legnagyobb számban - több mint 400 ezret - birkákat pusztítanak el - írja a BBC.

Ajánló:

(angolul)