Csin Zsu-csao bevallotta, hogy ő követte el azt a négy robbantást március 16-án, aminek következtében 108 ember vesztette életét. A tettes korábban már - nemi erőszak miatt - ült börtönben. Indoka állítólag az volt, hogy neheztelt az épületekben élőkre. Az egyik épületben élt mostohaanyja, volt felesége és annak új férje.

Bevallotta tettét Csin Zsu-csao, a múlt héten a március 16-ai sicsiacsuangi robbantások végrehajtásának gyanúja miatt letartóztatott kínai férfi. Részletes vallomását a központi pártlap, a Zsenmin Zsipao ismertette a rendőrség közleménye alapján.

Az északkínai iparvárosban március 16-án péntek hajnalban négy, egymástól néhány kilométerre lévő épület robbant fel alig egy órán belül. A rendőrség az időbeli egybeesésből arra következtetett, hogy előre eltervezett merényletekről lehet szó. Egy héttel később országos körözés segítségével letartóztatták Csint, aki korábban nemi erőszak miatt már ült börtönben.

A 40 éves férfi egyedül követte el a 108 halálos áldozattal járó bűnténysorozatot, és tettében a felrobbantott munkásszállókon élő emberek iránti neheztelés játszhatta a fő szerepet - áll a rendőrség hivatalos közleményében. Állítólag Csin régebben az egyik szállón élt, és komoly konfliktusa volt szomszédaival, akiket meg is fenyegetett. A másik épületben mostohaanyja, volt felesége és annak új férje lakott. Itt volt elhunyt édesanyjának lakása is, amelyet nővére értékesített a közelmúltban.

Csin elmondta, hogy 950 jüanért (115 dollár) tíz csomag ammónium-nitrátból készült robbanóanyagot vásárolt egy Sicsiacsuang külvárosában lévő illegális üzemből. Még tavaly egy helyi bányásztól szerzett gyújtószerkezetet. A szerkezeteket csirketápos szatyrokba tette, majd március 15-én bérelt autókkal a négy különböző helyszínre szállította és elhelyezte az épületek tövében. Másnap a kora hajnali órákban taxin körbejárta a négy "csomagot", kibiztosítva a detonátorokat. Így történhetett, hogy egy ember egy órán belül négy épület romba döntését volt képes végrehajtani - írja a Zsenmin Zsipao.

Csin nővére a rendőrségnek elmondta, hogy öccse a robbanószerkezetek megszállottja volt, és rendszeresen tanulmányozta a házibomba-készítés leírásait. A nyomozás adatai szerint a férfi egy héttel a merényletek előtt megölte volt barátnőjét is.

A Csin-ügyben szokatlanul hamar adott tájékoztatást a sajtó - jegyzi meg a Reuters -, ugyanis elejét akarták venni a már terjedő szóbeszédnek, miszerint a robbantásokat a gazdasági válságban lévő kínai körzet elbocsátott dolgozói hajtották végre, vagy hogy a helyi maffia bosszúja lett volna a közpénzekkel hazardírozó korrupt városi tisztviselőkkel szemben.

(MTI)