Közös brit-skandináv egységgel erősítik meg a koszovói-macedón határon járőrszolgálatot teljesítő koszovói békefenntartó erőket. A brit katonákat a Koszovóban szolgálatot teljesítő 5500 főnyi brit erőből állítják ki.

A brit parlament alsóházának képviselőit az Európai Unió stockholmi csúcstalálkozójáról tájékoztatva Tony Blair miniszterelnök hétfőn bejelentette: életre hívnak egy 400 fős brit-skandináv egységet a járőrözés segítésére a koszovói-macedóniai határ mentén, hogy feltartóztassák a macedóniai albán felkelők támogatását Koszovóból.

Nagy-Britannia még a héten további 120 fős felderítő egységet küld Koszovóba Phoenix típusú, pilóta nélküli felderítő repülőgépekkel, hogy erősítse a KFOR hírszerzési tevékenységét - közölte a brit kormányfő.

- Nem engedhetjük meg, hogy sikerüljön az albán fegyveres szélsőségesek kísérlete a macedón állam megingatására. Macedónia több kultúrán alapuló társadalom építésébe kezdett, és érdekünkben áll, hogy erőfeszítései sikerrel járjanak, és az ország nem szakadjon szét különálló szláv és albán közösségre - hangsúlyozta a brit kormányfő. Blair a stockholmi EU-csúcs keretében találkozott Borisz Trajkovszkij macedón elnökkel, és Nagy-Britannia támogatásáról biztosította Szkopje fellépését az albán lázadókkal szemben.

Nagy-Britannia a múlt héten katonai tanácsadókat küldött Macedóniába a szkopjei hadvezetés támogatásának jegyében.

(MTI)

Ajánló: