Carla del Ponte, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze a nemzetközi közösség boszniai képviselőivel folytatott tárgyalásai után kijelentette: ideje lenne őrizetbe venni Radovan Karadzsicsot, hogy Hága - a már őrizetében levő - Biljana Plavsiccsal és Momcsilo Krajisnikkal együtt folytathasson eljárást a nacionalista szerb politikus ellen.

A főügyész szerint Hága nem állt el attól a követelésétől, hogy őrizetbe vegyék mind a 38 gyanúsítottat, aki ellen eddig nyilvánosan vádat emelt a hágai Nemzetközi Törvényszék a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök miatt. "Ám a listán továbbra is Radovan Karadzsics az első" - emelte ki. Felszólította a nemzetközi közösséget, hogy fokozza erőfeszítéseit a volt boszniai szerb elnök elfogása érdekében.

Wolfgang Petritsch osztrák diplomata, a nemzetközi közösség boszniai főmegbízottja emlékeztetett arra, hogy Karadzsics elfogásának felelőssége a boszniai szerb vezetésre is hárul, miután képviselőik tavaly decemberben a hágai Nemzetközi Törvényszékkel folytatandó együttműködésről írtak alá megállapodást. Három hónappal az aláírás után itt az ideje Karadzsics kiadásának - szögezte le.

A főügyész nő ezt megelőzően Banja Lukán tárgyalt a boszniai szerb vezetéssel. Tárgyalásait összegezve meglepetésének adott hangot a boszniai szerb vezetés halogató magatartása miatt. Mint mondta: "Nagyon meglepődtem, amikor Mladen Ivanics boszniai szerb miniszterelnök arra hivatkozott, hogy a boszniai szerb lakosságnak jobb tájékoztatást kellene kapnia a törvényszék munkájáról, és meg kellene győződnie az ENSZ-bíróság elfogulatlanságáról."

A boszniai szerb vezetők arra hivatkoztak, hogy entitásuk új törvényt fogad el a hágai Nemzetközi Törvényszékkel folytatandó együttműködésről, és a tervezetet át is adták a főügyésznek. Carla del Ponte látogatása idején Banja Lukán tárgyalt Dmitrij Rogozin, az orosz duma külpolitikai bizottságának az elnöke, aki sajtónyilatkozatában azt állította, hogy Oroszország nem ismeri el a hágai Nemzetközi Törvényszéket. Azt hangoztatta, hogy az ENSZ-bíróság már régen túllépett a hatáskörén, és a működésére megszabott idő is lejárt már.

(MTI)

Korábban:

(2001. március 26.)