A londoni Times szerint a Távol-Keletről került Nagy-Britanniába - a vámellenőrzés megkerülésével - az a hús, ami az Angliát és Európa egy részét sújtó száj- és körömfájás-járvány okozója. A csempészett húst egy kínai étteremben hozták forgalomba, majd innen került a maradék a disznók elé moslékként.

A Távol-Keletről került Nagy-Britanniába, és egy kínai étteremben hozták forgalomba (a vámellenőrzés megkerülésével) azt húst, amely a legvalószínűbb forrása az Angliát és az Európa egy részét sújtó száj- és körömfájás-járványnak - írta a londoni Times keddi száma.

A hatósági vizsgálatokra hivatkozó cikk szerint egy - név nélkül említett - kínai étterem volt a csempészett, s mint utóbb kiderült, fertőzött hússzállítmány címzettje Anglia észak-keleti részén. A járvány kiindulópontjának tekintett, Heddon-on-the-wall településen lévő sertéshizlalda ettől az étteremtől is rendszeresen vett át ételmaradékot a disznóknak szánt moslékhoz.

A Times szerint a nyomozás jelenleg az Angliába csempészáruként bekerülő olcsó hússzállítmányok felderítésén dolgozik. Nick Brown brit mezőgazdasági, halászati és élelmezési miniszter várhatóan kedden számol be a parlamentben a járvány eredetéről és terjedéséről. A moslékot az előírások szerint fel kell forralni, épp a fertőzések megelőzése végett. A gazdaságok jelentős része, úgy tűnik, betartotta a szabályokat, s ezzel magyarázható hogy a szigetország sertésállományának alig másfél százaléka kapta el a fertőzést - idézte a jobboldali középosztály tekintélyes napilapja. A juhok között azonban feltételezhetően már hetek óta lappangott illetve terjedt a járvány, mire az első esetre felfigyeltek február közepén.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2001. március 23.)