Egy kéznek tulajdonítja a szlovák rendőrség a március 19-én Kassán megjelent magyarellenes feliratokat. A tettes személyéről még semmit sem tudnak a rendőrök. Az újságíróknak az ügyben nyomozó kassai járási rendőr-főkapitány bejelentette, hogy az ügyészség javaslatára az eddig csupán vagyon elleni bűncselekményként kezelt tetteket nemzetgyalázás bűntettévé minősítették át.

A kassai rendőrség számbavette azokat a további épületeket, amelyeket magyar vonatkozásaik miatt esetleg újabb gyalázkodó feliratok fenyegetnek. A város ezen pontjain megerősítették az őrszolgálatot.

A múlt héten előbb a város jeles szülöttjéről, Márai Sándorról elnevezett magyar alapiskola és gimnázium, majd a magyar főkonzulátus és a Thália Színház, valamint Baróti Szabó Dávid emléktábláját gyalázták meg magyarellenes jelekkel és feliratokkal. Ezenkívül Szlovákiában Petőfi Sándor pozsony-ligetfalui szobrára, a rimaszombati református templom falára, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) szenci irodáját jelző táblára festettek rá, és bezúzták a pozsonyi magyar alapiskola, valamint a pozsonypüspöki alapiskola ablakait. Az érintett intézmények mindegyik esetben ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést.

A Magyar Koalíció Pártja azóta kétszer szólította fel Szlovákia politikai pártjait és közjogi méltóságait, hogy nyilvánosan ítéljék el a nacionalista indulatok vandál megnyilvánulásait. A megszólítottak részéről kedd estig nem hangzott el ilyen nyilatkozat.

(MTI)