Moszkvában kedden a külügyminisztériumba kérették John Ordwayt, az amerikai nagykövetség ügyvivőjét. Közölték vele annak a négy amerikai diplomatának a nevét, akinek tíz napon belül el kell hagyniuk Oroszországot.

Orosz részről még pénteken közölték az ügyvivővel, hogy kiutasítanak négy amerikai diplomatát, válaszul Washington csütörtöki, ugyancsak négy diplomatát érintő lépésére. Moszkva figyelmeztetett arra is, hogy az orosz hatóságok "más módon" is gátat fognak vetni a hivatalos amerikai képviselők "jogellenes tevékenységének". A névsort azt követően hozták nyilvánosságra, hogy az amerikai külügyminisztériumban hivatalosan fogadták hétfőn Iljasz Ahmadovot, a csecsenföldi Maszhadov-kormány külügyminiszterét.

Az orosz fővárosban már a múlt héten kiszivárogtatták, hogy a kiutasított diplomaták bizonyítottan kémtevékenységgel foglalkoztak, és nem csak a CIA-nak, az amerikai Központi Hírszerző Hivatalnak, hanem más "cégeknek" is dolgoztak. Több elemző szerint nem kizárt, hogy hamarosan a tévé-képernyőkön is látható lesz néhány videofelvétel az amerikaiakról.

Egyelőre nem ismert, hogy miként válaszol Moszkva Washingtonnak arra a döntésére, hogy július elsejéig további 46 orosz diplomatának kell elhagynia az Egyesült Államokat. Nagy a valószínűsége annak, hogy "tükörintézkedésre" kerül sor - akárcsak most a négy diplomata kölcsönös kiutasításával -, vagyis 46 amerikai diplomatát utasítanak ki a nyárig, habár - mint egyes források jelezték - Moszkva más módon is tud komoly kellemetlenségeket okozni az Oroszországban élő amerikaiaknak. Az orosz külügyminisztériumban kedden is megerősítették, hogy "más intézkedéseket" is tesznek az amerikai titkosszolgálatok jogellenes oroszországi tevékenységének megakadályozására.

(MTI)

Korábban:

(2001. március 23.)