Franciaországból az észak-németországi Gorlebenbe tartó atomhulladék-szállítmányt és a vasútvonalat 15 ezer rendőr védi a tiltakozók akcióitól. Eddig 150 tüntetőt tartóztattak le. A békés megmozdulásokon kívül a tüntetők több helyen megrongálták a síneket, és a rendőrökre támadtak.

A német rendőrség fokozta készültségét, miután a Franciaországból érkező, atomhulladékot szállító vonat átlépte a határt. Az atomszállítmány elindulása óta több ezren tiltakoztak annak rendeltetési helyére szállítása ellen, a hétvégén a vasútvonal mentén békés demonstrációkat tartottak.

A tüntetők több helyen megrongálták a síneket, a vágányok védelmére több mint 15 ezer rendőrt kellett kivezényelni. A tiltakozók akcióikkal meg kívánják akadályozni a szállítmány eljuttatását az észak-németországi Gorleben közelében fekvő atomhulladék-tárolóba – jelentette a BBC.

Az első nagyobb összecsapás a tüntetők és a rendőrök között Lueneburgban történt, ahol a rendőrség csak egy három órán keresztül tartó akcióval tudta megtisztítani a vasútvonalat a tiltakozóktól. Nahrendorf falu közelében a hatóságok összecsaptak a demonstrálókkal, akik megrongálták a síneket, és fáklyákkal dobálták meg a rendőröket. Dahlenburgban 150 tüntetőt letartóztattak.

1997 óta most első alkalommal érkezik Németországba atomhulladék-szállítmány. A francia Valogne-ból hat nukleáris üzemanyaggal teli konténert szállítanak a németországi lerakóhelyre.

Az atomvonatot kísérő tiltakozások előzményei közé tartozik, hogy Németországban tavaly a szociáldemokratákból és zöldekből álló koalíció alkut kötött a nukleáris energia fokozatos kivonásáról az energiaszektorból. A kompromisszum szerint azonban néhány reaktor még több mint 20 évig üzemben maradhat - írja a BBC.

Ajánló:

(angolul)