A milosevicsi kormányzat idején elkövetett visszaélések felderítése végett a rendőrség hétfőn Belgrádban előállított több volt állami és gazdasági vezetőt, aki magas tisztséget töltött be a hatalomból tavaly kiszorult egykori baloldali kormánypártokban is.

A rendőrségi forrásokra hivatkozó sajtóértesülések szerint több - a Tanjug hírügynökség szerint hét-nyolc - személyt állítottak elő. Köztük van Uros Szuvakovics volt állambiztonsági vezető, Milos Loncsar, a DIPOS diplomataellátó vállalat volt igazgatója, és Danilo Pantovics, a jugoszláv külügyminisztérium volt főtitkára is.

Az egykori vezetőket hírek szerint hivatali beosztással való visszaélés és anyagi visszaélések gyanúja miatt vették őrizetbe. Az előállított személyek kilétét hivatalos források egyelőre nem erősítették meg. Az egyik belgrádi körzeti bíróság elnöke saját értesülésére hivatkozva a B92 rádióban megerősítette, hogy voltak előállítások, de a bekísért személyek kilétét és az intézkedés okát nem tudta megerősíteni.

Az értesülések szerint az előállított személyek valamennyien vezető tisztséget töltöttek be a hatalomból tavaly kiszorult, Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök vezette Szerbiai Szocialista Pártban, illetve a volt államfő felesége, Mirjana Markovics nevével fémjelzett Jugoszláv Egyesült Baloldal nevű pártban.

A Tanjug szerint az előállítottak főként Markovics közeli munkatársai voltak. A tavalyi választások nyomán hatalomra jutott új belgrádi kormányzat, amely többek között a korrupció felszámolásának jelszavát tűzte zászlajára, vizsgálatokat folytat az előző vezetés alatt elkövetett visszaélések feltárása, a bizonyítékok összegyűjtése érdekében.

Bár több személyt kihallgattak - politikai hátterű bűncselekmények gyanúja miatt jelenleg is őrizetben tartják például Rade Markovics volt szerb állambiztonsági vezetőt -, ilyen jellegű bírósági büntetőeljárás még nem kezdődött meg Belgrádban.

(MTI)

Korábban:

(2001. március 23.)