Az Afganisztánban uralkodó tálibok muzulmán rendőrsége minden diák számára turbán viselését írta elő az iskolákban. Az előírások szerint az elsőtől a hatodik osztályig a tanulóknak fekete, míg a felsőbb osztályosoknak fehér turbánt kell hordaniuk.

Az afgán főváros, Kabul lakói a Reuters tudósítójának szerdán elmondták, hogy a tavaszi tanítási félév kezdete, március 21-e óta azokat a diákokat, akik e szabályt nem tartották be, az oktatási intézmények tanárai hazazavarták az iskolából.

A hivatalos tálib közlemény szerint az intézkedést az "oktatási rendszer szervezettebb működéséért" hozták. A rendelet mintegy 1,6 millió diákot érint.

A tálib kormányzat azzal indokolta döntését, hogy a turbán viselése ősi muzulmán hagyomány, és azt tiszteletben kell tartani egy iszlám országban. A tálibok már közvetlenül 1996-os hatalomátvételük után betiltották a nyugati öltözeteket az általuk elfoglalt országrészek oktatási intézményeiben, és a gyengébbik nemet elzárták a tanulás lehetőségétől. Koedukált iskolákról szó sem lehetett, leányiskolák indítására pedig állítólag nem volt költségvetési keret. Az iskolákban nem tanítanak olyan tárgyakat, mint a szobrászat vagy a zene, mert szerintük azok ellenkeznek a szigorú iszlám előírásokkal.

(MTI)