Ismeretlen telefonáló a Hamász szélsőséges palesztin szervezet nevében vállalta magára a szerda reggeli robbantást. A merényletet Ciszjordánia közelében, de izraeli területen követték el. Az öngyilkos támadón kívül két áldozata van a merényletnek, négyen megsebesültek. A telefonáló szerint további hét öngyilkos merénylő áll készenlétben. Tegnap két robbantásos merényletet követtek el Izraelben.

A korábbi jelentésekkel ellentétben a szerda reggeli öngyilkos merényletet izraeli területen, de az ország északi részén, a megszállt Ciszjordánia közelében, követték el a hadsereg által felállított egyik útlezárásnál, egy benzinkút mellett. Az akciót a szélsőséges Hamász vállalta magára.

Az izraeli közszolgálati rádió szerint a merénylő egy iskolabuszra váró fiatalok között robbantotta fel magát. A támadón kívül még ketten meghaltak, négyen megsebesültek, egyikük súlyosan.

Egy ismeretlen telefonáló, felhívta a Reuters jeruzsálemi irodáját, és a Hamász szélsőséges muzulmán szervezet nevében vállalta a szerdai, valamint a keddi két robbantást. A telefonáló elmondta, hogy további hét öngyilkos merénylő bevetése várható. Rendőrségi forrás szerint nem sokkal a szerda reggeli merénylet után egy másik pokolgépet is találtak izraeli területen, de azt sikerült hatástalanítani.

A palesztin felkelés tavaly szeptemberi kezdete óta 449-en vesztették életüket erőszakos cselekményekben, köztük 366 palesztin és 69 izraeli.

Az újabb pokolgépes akciók egybeesnek a kedden Ammánban kezdődött arab csúcsértekezlettel. Ariel Saron izraeli miniszterelnök kormánya már korábban jelezte, hogy az értekezlet ideje alatt nem kíván megtorló intézkedést tenni a terrorcselekmények miatt. A szerdai merénylet után viszont Uzi Landau belbiztonsági miniszter már bejelentette a rádióban, hogy "a közeli napokban" Izrael offenzívát indít a terrorizmus ellen.

(MTI)