A szlovák vezetők - országhatáraikon belül - mindeddig nem nyilatkoztak az elmúlt napok szlovákiai magyarellenes provokációiról. Mikulás Dzurinda miniszterelnök azonban szerdán a CTK cseh hírügynökségnek azt mondta: nagyon aggasztják őt a becsmérlő magyar- és szlovákellenes falfirkák, amelyek a múlt héten tűntek fel szlovákiai magyar intézményeknek otthont adó épületeken, illetve a békéscsabai szlovák kulturális központon.

Mikulás Dzurinda miniszterelnök a nyilatkozatban a politikusok felelősségére apellált, de "politikai hibának" nevezte azt is, hogy szlovákiai magyar tisztségviselők részt vettek "a Szlovákiában meglehetősen vitatott személyiségnek tartott" Esterházy János, a magyar kisebbség háború előtti vezetője születésének 100. évfordulóján rendezett budapesti parlamenti emlékünnepségen.

A falfirkákról, egyéb provokációkról szólva Dzurinda kijelentette: "Természetesen aggasztanak az ilyen jelenségek, mert az egyébként nagyon kedvezően fejlődő hivatalos szlovák-magyar kapcsolatok, valamint a szlovákok és magyarok jó együttélése ellen hatnak." Hozzátette ugyanakkor, hogy nem szeretne elhamarkodottan ítélni, hiszen egyelőre azt sem tudja megítélni, hogy a becsmérlő jelszavak megjelenése "pusztán meggondolatlan, kisebb provokációknak" tekinthetők-e.

"Úgy gondolom viszont, hogy mindannyiunknak igen felelősségteljes magatartást kell tanúsítanunk. Felelős politikusként kell viselkednünk, és ebből a szemszögből politikai hibának minősül szlovákiai politikusok részvétele a néhai parlamenti képviselő, Esterházy János tiszteletére rendezett budapesti évfordulós ünnepségeken" - idézte a szlovák miniszterelnököt a CTK angol nyelvű szolgálata.

Esterházy János volt a II. világháború idején a Jozef Tiso vezetésével fennállott szlovák fasiszta bábállam parlamentjében az egyetlen képviselő, aki annak idején a szlovákiai zsidók deportálása ellen szavazott. Később a csehszlovák kommunista rendszer börtönében halt meg - róla emlékeztek a magyar Országgyűlés ünnepi rendezvényén. Szlovákiában viszont sokan - főleg a jelenlegi ellenzék részéről - irredentának minősítik Esterházyt. A budapesti megemlékezésen részt vett Csáky Pál miniszterelnök-helyettest és Bugár Bélát, a Magyar Koalíció Pártjának elnökét a szlovák ellenzék azóta is támadja, sőt csütörtökre rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett, amelynek egyetlen napirendi pontja a kisebbségi és regionális ügyekben illetékes Csáky Pál kormányfő-helyettes leváltása.

(MTI)

Korábban:

(2001. március 27.)