Több ország szigorította a törvényét annak érdekében, hogy megállítsa az AIDS terjedését. Kína, Nagy-Britannia például Magyarországhoz hasonlóan bünteti, ha valaki szándékosan megfertőzi szexpartnerét a HIV-vírussal. Dánia is kidolgozta már a törvényjavaslatot, de azt még nem fogadta el a parlament.

A világ összes országát érinti az AIDS gyors terjedése. Ennek hatására mind több ország próbál gátat vetni legalább a tudatos fertőzésnek. Korábban több olyan hír is napvilágot látott, például Dániában, Svédországban, Nagy-Britanniában, hogy valaki védekezés nélkül közösült partnereivel, hogy ők is megbetegedjenek. Valamennyi országban börtönbüntetésre ítélték a tettest.

Az Egyesült Államokban törvény írja elő még azt is, hogy a HIV-pozitívok névsorát az orvosoknak továbbítani kell az egészségügyi hivatalok felé, illetve a beteg partnerét is tájékoztatni kell.

A társadalmi szervezetek valamennyi országban tiltakoztak a törvényjavaslatok ellen. Nem mintha ők nem értettek volna egyet a szándékos fertőzés büntetésével, hanem mert a szándékosságot nagyon nehéz bebizonyítani. Mivel sok közösségben megalázás, kiközösítés vár a HIV-pozitívokra, a szabályok szigorítását ellenzők attól tartottak: a szankciótól való félelmükben kevesebben mennek el szűrésre, illetve még szűk környezetüknek sem árulják el a HIV-pozitívak, hogy fertőzöttek.

Ha egy HIV-pozitív figyelmezteti partnerét állapotára, illetve a lehetőségek szerint védekezik, nem büntethető. Ha azonban a partner a későbbiekben ezt letagadja vagy azt állítja, hogy ugyan hozzájárult az aktushoz, de a partnere szerinte nem világosította fel kellőképpen, akkor nehéz igazságot tenni.
Voltaképpen azt sem igazán lehet egyértelműen bebizonyítani, hogy a fertőzést valóban egy adott partnertől kapta a személy és nem mástól.

A Budapesti Rendőr-főkapitányságon két éve péládul már indult egy eljárás, amikor egy HIV-pozitív szerzetes saját betegségének tudatában megfertőzte fiatalkorú partnerét. Szakértői véleménnyel azonban mind ez ideig nem sikerült alátámasztani bűnösségét.

[origo]

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2001. március 28.)