Az orosz egészségügyi minisztérium betiltaná a sörreklámokat, mert veszélyesnek tartja a sörfogyasztás elterjedését a fiatalok körében. Oroszországban fejenként 14 liter tiszta szeszt fogyasztanak évente. Mivel a sör nem számít alkoholnak, így gyermekek is szabadon megvásárolhatják üdítőként - tudósít a BBC.

Oroszország megpróbálja szigorítani a sörfogyasztást, mert mint mondják, ez a halálos szenvedély veszélyezteti a népet.

Nem számít az a tény, hogy a házi készítésű vodka miatti alkoholmérgezés évente legalább 22 ezer embert halálát okozza, az orosz egészségügyi minisztérium mégis a sör reklámozásának betiltását célozta meg.

A sörfőzdék viszont azzal érvelnek, hogy a sörfogyasztás jóval alacsonyabb, mint a vodkáé.

Ezzel szemben a fiatalok Moszkva-szerte, metróban, utcán vagy parkokban sörrel a kezükben láthatók szinte minden napszakban.

Bizarr, hogy a sör nem alkoholként van számon tartva, így üdítőként akár gyermekek is megvásárolhatják. Gennagyíj Onyisenko egészségügyi miniszterhelyettes megelégelte ezt, és háborút hírdetett a sör ellen, mondván, félő, hogy ez a szenvedély halálossá válhat.

"Minden egyes orosz 14 liter tiszta alkoholt fogyaszt évente, és ezenfelül még sört is iszik. Meg kell állítani a tendenciát, hiszen számos olyan jelentés van a birtokuknban, melyek szerint több városban 10 éves gyermekek sör isznak rendszeresen" - jelentette ki Onyisenko.

Ma a sör sokkal népszerűbb és divatosabb, mint néhány évtizede, és a növekvő sörpiac elsődleges célcsoportja a fiatalság. A bevásárlóüzletek polcain több száz - leginkább importból származó - különböző sör sorakozik. A hazai sörgyártók tagadják hogy ez problémát jelente.

Dimitrij Szitnyikov sörfőző szerint a sör egészségesebb, mint a vodka. A fiatalok inkább a sört választják, mert az divatosabb, és a vodka a régi szovjet rendszer részét képezi - mutat rá Szitnyikov.

Az ivászat - történjen az otthon vagy egy kocsmában - fontos része az orosz kultúrának. Több milliárd liter vodkát isznak meg évente.

Az oroszok most 30 liter sört isznak meg évente, ami nem sok az európai adatokhoz képest, de hatalmas növekedés az elmúlt tíz évhez képest.

A fiatalok a moszkavai kocsmákban viszont nem értik az egész cécót.

Manapság nincs szükség bátorításra, hiszen Putyin elnök is a sört részesíti előnyben a vodkával szemben.

Lehetséges, hogy az orosz egészségügyi minisztérium már vesztett csatát vív.

Ajánló: