Colin Powell amerikai és Igor Ivanov orosz külügyminiszter lezártnak tekinti a kiutasítások ügyét. A két politikus telefonbeszélgetésén a Balkán és a Közel-Kelet problémájáról is szót ejtett. Orosz részről kijelentették: készek minden nemzetközi és kétoldalú kérdést megvitatni az amerikai kormányzattal. A két ország viszonyát az elmúlt hetekben a kémbotrány, és az amerikai-csecsen párbeszéd árnyékolta be.

Oroszország egyetért Washingtonnak azzal az álláspontjával, hogy a diplomaták kölcsönös kiutasításainak ügyét lezártnak kell tekinteni - jelentette ki szerdán Moszkvában Igor Ivanov orosz külügyminiszter. Ivanov arról tájékoztatta a sajtót, hogy előző nap "nagyon építő" telefonbeszélgetést folytatott Colin Powell amerikai külügyminiszterrel. Az eszmecserét a washingtoni politikus kezdeményezte.

Az orosz külügyminiszter szerint elsősorban a Balkán és a Közel-Kelet problémáit vitatták meg.

Alekszandr Jakovenko orosz külügyi szóvivő szerdai sajtónyilatkozatában a külügyminiszterek telefonbeszélgetésére utalva kijelentette, hogy Oroszország kész haladéktalanul és építő módon megvitatni az új amerikai kormányzattal minden időszerű nemzetközi és kétoldalú kérdést.

A moszkvai szóvivő szerint ez a felfogás jellemezte az Ivanov-Powell telefonbeszélgetés légkörét is. Jakovenko e "békülékenység" jegyében üdvözölte a washingtoni külügyminisztérium szóvivőjének azt a bejelentését, mely szerint az amerikai fél szeretné "lezárni az orosz-amerikai viszony jelenlegi bonyolult szakaszát, és a kapcsolatok javítása érdekében tevékenykedni". Az orosz külügyi szóvivő emlékeztetett arra, hogy Oroszország, az orosz vezetés a kezdetektől ilyen elvi és következetes álláspontot képviselt.

Az orosz-amerikai kapcsolatokat a múlt héten diplomaták kölcsönös kiutasítása árnyékolta be, s Moszkva keményen tiltakozott amiatt is, hogy a washingtoni külügyminisztériumban hétfőn hivatalosan fogadták Iljasz Ahmadov csecsen "külügyminisztert".

(MTI)