A Belgrádban kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodó Jannákisz Kasszulidesz ciprusi görög külügyminiszter szerint Ciprus kész együttműködni Jugoszláviával a pénzmosás elleni küzdelemben. A segítség lényege a Milosevics által kimenekített pénzek útjának feltárása.

Kasszulidesz jugoszláv kollégája, Goran Szvilanovics meghívására érkezett Belgrádba, ahol mások mellett fogadta Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök és Miroljub Labusz kormányfőhelyettes is, csütörtökön pedig más belgrádi vezetőkkel folytat majd megbeszéléseket. Szvilanoviccsal tartott sajtóértekezletén Kasszulidesz aláhúzta, hogy országa kész a szervezett bűnözés minden formája elleni küzdelemre, így arra is, amely a jugoszláv hatóságokat érdekli: a pénzmosás elleni harcra.

Ciprus kész a saját törvényeinek megfelelő együttműködésre, és megvizsgálni mindent, ami "esetleg elkerülte" figyelmét és amelyre a jugoszláv kormányzat rámutat - hangoztatta. A jugoszláv elnöki hivatal közleménye szerint Kasszulidesz átadta Kostunicának Gláfkosz Kleridesz ciprusi görög elnök üzenetét, illetve ezen alkalommal is készségét fejezte ki arra, hogy Nicosia betekintést adjon Belgrádnak a jugoszláv eredetű pénzek mozgásába.

Kasszulidesz olyan időszakban látogatott Belgrádba, amikor az új jugoszláv kormányzat kiterjedt vizsgálatokat folytat a hatalomból tavaly kibukott Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök kormányzása idején elkövetett visszaélések, a kétes ügyekből származó és esetleg külföldi bankszámlákon kikötött pénzek felderítése érdekében.

A belgrádi tömegtájékoztatás szerdán, egy brit lapbeszámolót ismertetve közölte, hogy a Milosevics és közeli munkatársainak gyanús ügyleteivel kapcsolatos nemzetközi aggodalmak miatt a görög jegybank is megszigorította a pénzmosás elleni intézkedéseit: Athén vizsgálatnak vetette alá három görög bank ügyfélkörét és ügyleteit, és további három - köztük egy görög-ciprusi - pénzintézet működését is górcső alá veszi.

A lapbeszámoló idézte Mladjan Dinkics jugoszláv jegybankelnököt, aki szerint a jugoszláv vizsgálatok első szakaszában négy állammal - Ciprussal, Görögországgal, Izraellel és Svájccal - kapcsolatos pénzügyleteket kívánnak ellenőrizni.

(MTI)

Korábban:

(2001. március 17.)