Jörg Haider, az Osztrák Szabadságpárt volt elnöke három nap után megszólalt a pártjának - részben miatta - súlyos veszteséget hozó bécsi választások ügyében. Haider a kormányt okolta a vereség miatt, mintha semmi köze nem lenne hozzá, ám a koalíció felbontásával nem fenyegetőzött.

Jörg Haider, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnöke követelte, hogy a kormány "szívvel politizáljon", és ne gázolja le az embereket. Amennyiben az osztrák kormány folytatja "technokrata kurzusát", rá ne számítson, ha pedig az FPÖ részt vesz ebben, akkor már nem az ő pártja - mondta, de azt is hozzátette, hogy a kormány mellett működő koalíciós tanácsnak egyelőre tagja marad.

"Az FPÖ kormánycsapata remek, csak meg kell tanulnia jobban eljuttatni üzeneteit a választókhoz, elmagyarázni nekik, hogy mit miért csinál" - utalt a költségvetés zömmel adóemelések útján történő szanálására. Szóvá tette: az elkerülhetetlen takarékossági intézkedések kérdésében a kormány nem hallgatott rá, ő ugyanis azt mondta, hogy onnan kell elvenni, ahol könnyebben tudják nélkülözni, például az alapítványoktól, nem a kisemberektől.

Haider szerint a kormány nem megfelelő szakértőket alkalmaz, akik "értelmetlenségeket" csinálnak, akárcsak az előző koalíció idején, és követelte, hogy mentesítsék a kormányt a szakértőktől, a politikusok végre tanuljanak meg maguk dönteni a felmerülő kérdésekben.

Haider, aki tavaly ugyan lemondott pártelnöki tisztségéről, de változatlanul irányítja pártját, gyakorlatilag átvette a bécsi kampány vezetését. Az értékelések szerint az ellenfelek szavazóit mozgósította azzal, hogy antiszemita húrokat pendített meg. Most kijelentette: olyan csatába ment, amelyet nem lehetett megnyerni, de mindent elkövetett. Az FPÖ-miniszterekkel kapcsolatban nincs változtatási javaslata, és a bécsi választásokból a következtetéseket a párt bécsi szervezetének kell levonni - mondta.

Azt mondta, hogy egyáltalán nem akar újra a párt elnöke lenni, alig várja, hogy pártja "felnőtt legyen", többet ne legyen szükség rá Bécsben, és ideje legyen megfelelni a karintiai tartományi elöljáróként előtte álló feladatoknak. Végül hozzátette: amennyiben az országos FPÖ kívánja, kész tovább tevékenykedni, de "nem szándékozik másként politizálni, mint ahogyan szíve és érzelmei diktálják".

(MTI)

Korábban:

(2001. március 26.)