Albán fegyveresek szerdán újabb támadásokat hajtottak végre Dél-Szerbiában. Ennek ellenére a rendezéssel foglalkozó jugoszláv testület egyik tagja kilátásba helyezte, hogy csütörtökön folytatódhatnak a múlt héten kezdett szerb-albán tárgyalások.

Fotó: Balogh László

Lengyel KFOR katonák Koszovó határán
A belgrádi tömegtájékoztatás jelentése szerint a Koszovó menti biztonsági övezetben tevékenykedő albán fegyveresek szerda reggel tüzet nyitottak az övezet szerbiai peremén fekvő Lucsane falunál állomásozó jugoszláv biztonsági erőkre. Rendőrségi források szerint a szakadárok délelőtt pedig az övezetben fekvő Cerevajka falunál automata fegyverekből és aknavetőkből felújították előző nap kezdett támadásaikat. A több órán át tartott lövöldözésben a jugoszláv biztonsági erők tagjai közül senki sem sérült meg. Az albán fegyveresek kedden Cerevajkánál tíz órán át lőtték a biztonsági erőket, de a támadások nem követeltek áldozatokat.

Milovan Csogurics, a dél-szerbiai rendezéssel foglalkozó jugoszláv kormánytestület tagja szerdán kilátásba helyezte, hogy csütörtökön folytatódhatnak a múlt pénteken megkezdett szerb-albán tárgyalások. Csogurics a válság politikai rendezésével kapcsolatos megbeszéléseket azonban attól tette függővé, hogy az albán fegyveresek szabadon bocsátják-e a márciusban fogságukba esett négy szerb polgári személyt és két jugoszláv katonát. Amennyiben erre nem kerül sor, Belgrád képviselői a foglyok elengedésére helyezik a hangsúlyt a találkozón.

A dél-szerbiai válságban szemben álló felek képviselői a múlt héten már találkoztak Pieter Feith, a NATO-főtitkár különmegbízottja közvetítésével. Szerb közlésekből ítélve a közvetlenül a rendezést érintő kérdésekről azonban nem esett szó; Belgrád képviselői ugyanis kifogásolták az albán küldöttség összetételét, és a szerb foglyok elengedését követelték. A szemben álló felek március közepén tűzszünetet kötöttek, de a szórványos tűzpárbajok azóta is gyakoriak.

A jugoszláv hadsereg a koszovói békeerő (KFOR) engedélye alapján nemrég visszatért a biztonsági övezet nagy részébe, ám a dél-szerbiai "frontvonal" szakaszán még nem vonhatta ellenőrzése alá az övezetet.

(MTI)

Ajánló:

négy nyelven

Korábban:

(2001. március 23.)