Szerda este 8 órától 24 órás munkabeszüntetést tartanak a londoni földalatti dolgozói. A szerelvényeknek kevesebb, mint 40 százaléka közlekedik majd. A legnagyobb közlekedési szakszervezet (RMT) az ellen tiltakozik, hogy a kormány magánvállalatokat vonna be a metró üzemeltetésébe. Az RMT szerint ezzel aláásnák a föld alatti közlekedés biztonságát.

Szerda este nyolc órától 24 órás munkabeszüntetést kezdenek a londoni földalatti dolgozói. A várakozások szerint csütörtökön nem jár majd a szerelvények legkevesebb 40 százaléka, és számos állomást zárva tartanak majd.

A legnagyobb közlekedési szakszervezet, az RMT vezetése még szerdán délelőtt is tárgyalásokat folytatott a London Underground vezetésével a sztrájk elkerüléséről, de nem sikerült semmiféle egyetértésre jutni a szakszervezetek aggodalmait illetően. Az RMT a munkabeszüntetéssel a metró részleges privatizációja ellen tiltakozik. A szakszervezet szerint a kormány terve, hogy magánvállalatokat von be a metró működtetésébe, aláássa a föld alatti közlekedés biztonságát.

A földalatti vezetése szerdán arra figyelmeztette az utasokat, hogy súlyos fennakadások lesznek csütörtökön a közlekedésben. A munkabeszüntetés csütörtök este véget ér ugyan, a normális menetrendet azonban csak péntek reggelre tudják helyreállítani.

A szakszervezetek egy hasonló munkabeszüntetése január végén teljesen szétzilálta a brit főváros közlekedését, mivel csak a szerelvények 10 százalékát tudták működtetni, és az állomások többségét kénytelenek voltak zárva tartani.

A kormány privatizációs terveivel nem ért egyet a londoni önkormányzat vezetése sem. Az önkormányzat közlekedési biztosa kedden jelentette be, hogy bíróság elé viszik a kormányt, hogy megakadályozzák a magáncégek bevonását.

A londoni földalatti-hálózaton naponta 3 millió ember utazik, 30 százalékkal többen, mint négy évvel ezelőtt.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)