A volt vezetőt hazaárulással, több tízmillió dollár Moszkvába juttatásával és az oroszok 1968-as behívásával is vádolják. A büntetése elérheti a 15 év börtönt is, a vádirat 37 ezer oldalt tesz ki. A 83 éves Vasil Bilak mindent tagad, egyedül azt ismeri el, hogy hiba volt az oroszok jöveteléről nem tájékoztatnia a csehszlovákiai közvéleményt. A zárt ajtók mögötti tárgyaláson a bíróság ügyrendi hibák miatt visszautalta az ügyet az ügyészséghez.

Szerdán a pozsonyi kerületi bíróságon megkezdődött az egykori kommunista vezető, a ma 83 éves Vasil Bilak pere. Bilakot többek között hazaárulással és azzal vádolják, hogy 1968-ban, Csehszlovákia megszállása előtt a szovjet csapatokat behívó levelet küldött Leonyid Brezsnyevnek.

A szigorúan zárt ajtók mögött zajló tárgyalás első napja igen rövid volt, mert a bíróság ügyrendi hibák miatt visszautalta az esetet az ügyészséghez. A döntés ellen az ügyész azonnal panaszt emelt, így valószínű, hogy Bilak ügyével ezek után majd a legfelsőbb bíróság foglalkozik. Bilak, akit be sem idéztek, lakóhelyén, pozsonyi villájában tartózkodik A tárgyaláson csupán az ügyvédjei voltak jelen.

Vasil Bilak mindent tagad. Tagadja, hogy annak idején tízmillió dollárt juttatott volna el Moszkvába a nemzetközi kommunista mozgalom javára. Tagadja a behívólevél létét is. Azt állítja, hogy az nem volt egyéb, mint az ország belpolitikai állapotáról szóló jelentés, a dokumentumon szereplő aláírását is "ügyes hamisítványnak" nevezi.

Bilak tagadja, hogy a hazáját elárulta volna. "Meggyőződésem, hogy mindazt, amit tettem, a párt, a nép, az állam érdekében tettem. Egyedül az a bűnöm, hogy a pártvezetés egységének megőrzése érdekében nem tájékoztattam a közvéleményt arról, hogy milyen veszély fenyegeti az országot" - állítja Bilak, aki csak annyit hajlandó elismerni, hogy "hiba volt" hallgatnia.

A behívólevél még 1992-ben került vissza Prágába. A Kreml levéltárából előkerült bizonyító dokumentumot Borisz Jelcin akkori orosz elnök adta át Václav Havelnek, aki akkor még a szövetségi Csehszlovákia államfője volt.

Bilak vádirata meghaladja a 37 ezer oldalt. A vádlott tizenöt év börtönt is kaphat, ő azonban nyilatkozataival azt a benyomást kelti, hogy az ügyet félvállról veszi. A közelmúltban még a szlovák államfő 65 évnél idősebb személyekre vonatkozó amnesztiarendeletéről is úgy nyilatkozott, hogy ő azt elutasítja, jóllehet, Schuster egyértelműen kimondta, hogy az ezredforduló alkalmából kihirdetett kegyelmi rendelete Bilakra nem vonatkozik.