Nagy-Britannia szerdán tájékoztatta EU-partnereit, hogy mintegy 100 ezer szarvasmarhát kíván beoltani száj- és körömfájás ellen. A tervezett intézkedés nem jelenti a tömeges védőoltások gyakorlatához való visszatérést, amelyet Nagy-Britannia is ellenez.

Az Európai Unió állandó állatorvosi bizottságának ülésén a szakértők előző nap kezdett tanácskozásukat folytatták, amelyen felmérték a betegség által érintett négy tagországban - Nagy-Britannia, Franciaország, Írország és Hollandia - kialakult helyzetet, és döntést hoztak a velük szemben érvényben lévő kiviteli korlátozások meghosszabbításáról.

A tömeges védőoltások - közösségi szinten 1991-ben beszüntetett - gyakorlatát egyetlen tagország sem kívánja felújítani - mondta szerdai sajtótájékoztatóján David Byrne egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztos szóvivője. A Nagy-Britanniában és Hollandiában tervezett intézkedések a szükséghelyzetekre fenntartott védekező, illetve megelőző célú oltások kategóriájába tartoznak, amelyek korlátozott és szigorú feltételekhez kötött alkalmazására a vonatkozó közösségi irányelv lehetőséget ad.

Az EU-tagországok mindenképpen szeretnék elkerülni a tömeges védőoltások újbóli alkalmazását, mert az automatikusan azzal járna, hogy az érintett ország elveszítené száj- és körömfájásmentes státusát és ezzel exportpiacait is.

A britek is csak a fertőzés terjedésének megállítására szolgáló kiegészítő intézkedésként kívánják alkalmazni az oltásokat. A járvány felszámolását elsődlegesen továbbra is a fertőzött, illetve veszélyeztetett állatállomány megsemmisítésével kívánják elérni.

Nagy-Britanniában a fertőzött állomány földrajzilag nem egyenletesen oszlik meg, hanem bizonyos térségekben sűrűsödik, és a beoltani kívánt mintegy százezer szarvasmarha két grófságban, Cumbriában és Devonban található. Ha a brüsszeli bizottság és a tagországok beleegyeznek a brit kérésbe, és az intézkedést végrehajtják, a beoltott állatok mozgására nagyon szigorú korlátozásokat vezetnek be, illetve gondoskodni fognak azonosításukról és nyomon követhetőségükről. A Nagy-Britanniából származó szarvasmarhák általános kiviteli tilalma természetesen változatlanul érvényben van - mondta a szóvivő.

(MTI)

Korábban:

(2001. március 27.)