Nagy-Britannia 21 külföldi szervezetet tilt be terrorista csoportnak minősítve őket csütörtöki hatállyal a februárban elfogadott új terrorizmusellenes törvény alapján. A törvény értelmében a rendőrség letartóztatási parancs nélküli őrizetbe veheti a terroristának tartott személyeket, akik vádemelés nélkül egy héten át letartóztatásban tarthatók.

A brit belügyminisztérium szerdai közleménye szerint a parlament elfogadta a tárca javaslatát 21 csoport tiltólistára helyezéséről. Köztük van az ETA baszk szeparatista szervezet, a görög November 17 nevű forradalmi mozgalom, a kurd Munkapárt (PKK), a libanoni Hezbollah, a palesztin Iszlám Dzsihád és Abu Nidal szervezete, az Oszama bin-Laden vezette Al-Kaida nemzetközi terrorcsoport, a Mudzsahedin Khalk nevű iráni csoport, valamint a Sri Lanka-i Tamil Eelam Felszabadító Tigrisek szervezet.

Az új terrorizmusellenes törvénnyel a brit hatóságok meg akarják akadályozni, hogy külföldi terrorcsoportok tagjai menedékhelyként használják Nagy-Britanniát, a szigetországból szervezzék a külföldi kormányok, érdekeltségek ellen irányuló felforgató akcióikat.

A brit törvény az eddiginél szélesebb körűen értelmezi a terrorizmus fogalmát, amelyet eddig kizárólag politikai bűncselekményként határoztak meg. Az új meghatározás szerint terrorizmusnak minősül minden olyan politikai, vallási és ideológiai alapú bűncselekmény, amely erőszakot vagy erőszakkal való fenyegetőzést alkalmaz emberek, vagyontárgyak ellen bel- és külföldön egyaránt.

Az új értelmezés tette lehetővé, hogy a belügyminiszter felvegye a Nagy-Britanniában betiltott csoportok listájára a felforgató csoportoknak minősített külföldi szervezeteket is.

A brit kormány jelenlegi tiltólistáján 14 szervezet van, valamennyi ír, északír eredetű.

(MTI)

Ajánló:

angol weboldal