Az USA egészségügyi hatóságai szerint már a nagy járványok súlyosságához fogható a nők és különösen a serdülő lányok körében elterjedt dohányzás miatt kialakuló rákos megbetegedések tömege. Az orvosok számításai szerint 2001-ben 68 ezer amerikai nő fog a dohányzás okozta tüdőrákban meghalni.

Az Amerikai Egyesült Államok egészségügyi hatóságai szerint már a nagy járványok súlyosságához fogható a nők és különösen a serdülő lányok körében elterjedt dohányzás miatt kialakuló rákos megbetegedések tömege. A közegészségügyben óvatosan kell bánni a "járvány" kifejezéssel; ám nem lehet másképp nevezni a nők tüdőrák okozta halálozásának az 1950 óta végbement 600 százalékos növekedését - írta az egészségügyi minisztérium legfrissebb jelentésében David Satcher, akinek a feladatköre körülbelül az országos tiszti főorvosénak felel meg.

Az orvosok számításai szerint 2001-ben 68 ezer amerikai nő fog a dohányzás okozta tüdőrákban meghalni, míg a végzetes és rettegett emlőrák ugyanebben az időben lényegesen kevesebb - megközelítőleg 21 ezer - nőt fenyeget. 1980 óta három millió amerikai nő halt meg a dohányzás okozta betegségek - tüdőrák és egyéb légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri megbetegedések - miatt.

Satcher kemény hangon kikelt a serdülő lányokat megcélzó dohányreklámok ellen. Jelenleg a középiskolás korosztályú lányok egyharmada dohányzik, és a kevéssé iskolázott dohányzó lányok háromszor annyit szívnak naponta, mint az egyetemekre járó társnőik. A dohányipar egyedül reklámra 6,7 milliárd dollárt költött 1988-ban - a dohányzás hatásaival homlokegyenest ellenkező képet mutató, karcsú, egészséges, feszes bőrű, kisportolt modelleket szerepeltetve a reklámokban.

A jelentés szerzői azt is hangsúlyozzák, hogy az egészségre nevelő intenzív, lendületes reklámhadjáratok érezhető eredményt hoznak: Kaliforniában például, ahol jó ideje ilyen munka folyik, már kimutatható a nők tüdőrákos eseteinek csökkenése.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2001. március 8.)