A szibériai Novokuznyeckben Sztálin egy eddig ismeretlen unokájára bukkantak. Jurij Davidov Sztálin szibériai száműzetésében született gyermekének fia. Az unoka tudott származásáról, azonban apja kérésére ezt titokban tartotta. Davidov munkatársai hasonlóságokat is felfedeztek közte és nagyapja, Sztálin között.

Sztálin egy eddig ismeretlen unokájára bukkantak Szibériában - jelentette a BBC. Az orosz NTV tévéállomás mutatta be a diktátor újonnan felfedezett leszármazottját, a Novokuznyeckben élő Jurij Davidovot. Davidov apja 1914-ben Sztálin szibériai száműzetése alatt született. Anyja Lida, az ifjú Sztálin élettársa volt. A fiúról több történész, például Alekszandr Szolzsenyicin is említést tett, neve azonban csak mostanában bukkant fel egy eddig elzárt iratban.

Davidov elmondta, apja beszélt neki a Sztálinhoz fűződő rokoni szálakról, azonban akkoriban a személyi kultusz éveit élték, ezért az apa megkérte fiát, hogy tartsa titokban származását. Az unoka szerint Sztálin elismerte Szibériában született fiát, és meg is próbálta Moszkvába juttatni. Erre az állításra vonatkozó feljegyzést azonban nem találtak.

Az 52 éves Davidov egy designintézet ágazati igazgatójaként dolgozik. Kollégáiban soha nem merült fel, hogy munkatársuk ilyen jeles felmenőkkel dicsekedhet, azonban miután kiderült a rokonság, egyből hasonlóságokat véltek felfedezni a diktátor és unokája között. "Ugyanolyan magasak, és egészen hasonló az alakjuk" - mondja egyikük. "Talán néha indulatos, de nem velünk szemben" - így egy másik.

Davidov szerint szimbolikus, hogy Novokuznyecket - a várost, ahol él - a szovjet időkben néhány évig Sztálinszknak hívták, valamint hogy nemrégiben a helyi kommunisták kezdeményezésére Sztálin-emlékművet is emeltek itt. Ez az egyetlen Sztálin-emlékmű Szibériában.

Nyugati életrajzírói szerint Sztálinnak három gyermeke volt. Egy fiú az első feleségétől, Jekatyerinától: Jakov. Egy fiú és egy lány második feleségétől Nagyezsdától: Vaszilij és Szvetlana. A két fiú mostanra már meghalt. Szvetlana 1966-ban disszidált, és az 1990-es években Angliában telepedett le. Összesen nyolc Sztálin-unokát tartanak számon. A kilencedikkel, Davidovval eddig egyik sem vette fel a kapcsolatot - írja a BBC.

Ajánló:

(angolul)