Letartóztattak egy feltételezett horvát háborús bűnöst

A horvát rendőrség letartóztatott egy boszniai horvátot, akit a hágai nemzetközi törvényszék a muzulmánok ellen 1993-ban elkövetett atrocitásokkal és gyilkosságokkal vádol. A 30 éves Anicsot – aki állítólag tagja volt a boszniai horvát milíciának - 16 muzulmán civil megölésével vádolják.

A horvát rendőrség letartóztatott egy boszniai horvátot, akit a hágai nemzetközi törvényszék a muzulmánok ellen 1993-ban elkövetett atrocitásokkal és gyilkosságokkal vádol. Miroslav Anicsot - akinek vádiratát könnyebb letartóztatása végett titokban tartották - Splitben tartják őrizetben. Ennél többet azonban a rendőrségi szóvivő nem közölt.

A zágrábi Vecernji List szombaton azt jelentette, hogy a hágai törvényszék nem kérte Anics kiadatását és átengedné az ügyet egy boszniai bíróságnak. Anicsot azonban nem lehet kiadni Boszniának, írta a lap, mert mint boszniai horvátok ezreinek, horvát állampolgársága van és a horvát alkotmány tiltja saját állampolgár kiadását külföldi bíróságoknak. Egy kivételes törvény értelmében horvát állampolgárokat csak a hágai nemzetközi törvényszéknek adhatnak ki.

A lap - meg nem nevezett rendőrségi tisztviselőket idézve - azt írta, hogy az Anics elleni vádakat Horvátországban vizsgálják ki. A 30 éves Anicsot 16 muzulmán civil megölésével vádolják. Tettét állítólag még 1993-ban követte el a boszniai Stupni Do faluban. Anics állítólag tagja volt a boszniai horvát milíciának, amely 1993-94-ben Boszniában harcolt.

(MTI)